Poseta asteroidu 1999 RQ36

NASA-ina potraga za izvorom života u svemiru se nastavlja sa misijom koja će 2016. godine imati cilj da na Zemlju vrati materijal sa obližnjeg asteroida koji je nastao u vreme kada i naša planeta.

Od svih mesta na kojima bi NASA mogla da traži informacije o nastanku života, oni su odabrali da pošalju sondu baš na asteroid koji ima 1/1000 šansu da za 50 godina udari na Zemlju i možda uništi sav život na njoj! Asteroid “1999 RQ36” je pored svoje zanimljive orbite koja prolazi oko Zemlje odabran za ovo istraživanje jer je sačinjen uglavnom od organskih materijala koje su bile prisutni u našem solarnom sistemu pre 4,5 milijarde godina. Sonda koja će 2016.  krenuti na 7 godina dugo putovanje je nazvana OSIRIS-REx, i za svoje ciljeve ima mapiranje površine asteroida, sakupljanje materijala koji će biti vraćeni na Zemlju, kao i ispitivanje uticaja sunčeve svetlosti na promenu orbite asteroida. Vraćeni materijal (u količini između 60 grama i 2 kilograma) će 2023. godine naučnicima opisati stanje solarnog sistema pre formacije planeta, kao i listu organskih materija koje su u tom dobu bile prisutne i možda učestvovale u nastanku života na Zemlji (ili možda nekom drugom mestu).

Cena ove misije se procenjuje na malo iznad 200 miliona dolara (što je veoma mala cifra u poređenju sa nekim ambicioznijim misijama). U proteklih pet godina 2 svemirske misije koje su imale cilj da sakupe materijal sa obližnjih nebeskih tela su se uspešno vratile na Zemlju (NASA-ina sonda Stardust koja je posetila kometu 81P/Wild, i Japanska sonda Hayabusa koja je sletela i vratila se sa asteroida 25143 Itokawa). Za kraj, vredi spomenuti ambicioznu misiju “Mars Sample Return mission” koja za svoj cilj ima da na Zemlju vrati materijal sakupljen sa površine Marsa. Nažalost ova misija još uvek nije dobila zeleno svetlo.

Komentari: