Poslednji let Space Shuttle-a

Sutra će poslednja 135. misija Space Shuttle-a biti lansirana u svemir. Ne propustite ovaj događaj koji označava kraj ere svemirskog istraživanja.

Od 12. Aprila 1981. pa do danas je prošlo više od 30 godina otkako je Američki svemirski program Space Shuttle poleteo ka svemiru. Tokom te tri decenije šatlovi Challenger (koji je 1986. godine eksplodirao nedugo posle njegovog desetog lansiranja ), Columbia (koji 2003. godine nije preživeo povratak u atmosferu tokom njegovog 28. leta),  Discovery (penzionisan posle 39 letova), Endeavour (penzionisan posle 25 letova) i Atlantis (32 misije) su umnogome uvećali naše znanje o svemiru i mnogim drugim naučnim poljima čija su se istraživanja odvijala u visokim orbitama iznad Zemlje. Naravno ne treba zaboraviti i Space Shuttle Enterprise koji nikada nije poleteo, ali je godinama bio korišćen za potrebe testiranja.

Poslednja Space Shuttle misija će biti lansirana sutra u 16 sati i 26 minuta po našem vremenu (ako vreme bude povoljno), kada će Atlantis poleteti u svoju zadnju misiju sa ciljem da dopremi nekoliko naučnih modula na Internacionalnu Svemirsku Stanicu. Ovaj zadnji let predstavlja kraj ere istraživanja svemira, a NASA će u budućnosti fokusirati svoje napore na robotsko istraživanje Marsa kao i ispitivanje mogućnosti slanja ljudske posade u “duboki svemir”.

Prenos poletanja Atlantisa možete pogledati preko oficijelne NASA internet TV stanice:

Free Android streaming app from USTREAM

Komentari: