Postapokaliptički roman o čuvarima književnosti

Zagrebačka izdavačka kuća Zoro objavila je “Društvo tragača”, novi roman doajena bosanskohercegovačke naučne fantastike Adnadina Jašarevića.

Kako prenosi portal Art-Anima, roman je izašao u okviru edicije “Warp”, a govori o neobičnoj šestočlanoj družini (prepoznatljivih književnih imena: Horhe, Vil, Herman, Umberto, Artur i pripovedač Dante), koja u haosu postapokaliptičkog sveta obilazi ostatke uništene civilizacije, tragajući za retkim sačuvanim knjigama.

Na tom zadatku očekuje ih mnoštvo opasnosti i izazova, jer ruševine nekadašnjih gradova kontrolišu biološki i civilizacijski potpuno degradirane, a neretko čak i kanibalizmu sklone skupine. U bespoštednoj borbi za opstanak knjige, ali i književnosti, društvo tragača će morati da podnese nenadoknadive žrtve.

Adnadin Jašarević je rođen u Zenici 1967. godine. Diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Radio je u sarajevskom listu “Oslobođenje”, i na zeničkim televizijama NTV Zetel i RTV Zenica, gde je bio urednik kulturnog i dokumentarnog programa.

Od 2007. godine je direktor Muzeja grada Zenice. Objavio je zbirke pesama “Mjerenje srca” i “Početak ruže”, poemu “Poništenje ruže”, zbirku poezije u prozi “Mit o Heleni”, roman “Nedovršeni svijet”, zbirke priča “U dvorani ogledala” i “Kuća bez prozora”, te knjigu eseja o stripu “Deveta umjetnost iz krivog ugla”.

Utemeljitelj je Festivala fantastične književnosti u Zenici i urednik godišnjih festivalskih zbirki.

Dodatne informacije na sajtu izdavačke kuće Zoro.

Komentari: