Postoji li život između zvezda?

Naučnici su objavili teoriju da planete koje su izbačene iz svojih zvezdanih sistema (čest događaj) i dalje mogu da održe povoljne životne uslove u hladnoći mračnog međuzvezdanog prostora.

Naša planeta se nalazi na savršenoj lokaciji. Taman je dovoljno udaljena od Sunca da se na njenoj površini mogu naći sva tri oblika vode – tečni, čvrsti i parni. Ova “zlatna” zona je odlična za razvoj života, ali čak i u našem sunčevom sistemu postoji nekoliko lokacija za koje pre nekoliko godina nikada ne bismo pomislili da mogu da održe život. Hladni meseci Jupitera i Saturna preko gravitacionih interakcija i dalje stvaraju toplotu ispod svojih površina i dalju energiju vodi koja je nataložena na njihovim površinama. Da li oni stvarno skrivaju neku formu života – to ćemo saznati sa svemirsklim misijama u narednih 20-tak godina.

Vest koju su objavili naučnici sa Univerziteta u Čikagu je veoma zanimljivija. Njihovo istraživanje govori da planeta koja je izbačena iz svog planetarnog sistema (sistemi koji sadrže više zvezda znaju da budu nezgodni po planete u njima) i dalje mogu da održe život, i to na duže staze. Merenja su im pokazala da “kamena” planeta sa masom veličine 3-3,5 Zemlje može svojim internim napajanjem i radioaktivnim materijalima održavati tečne okeane ispod zaleđene površine između jedne i pet milijardi godina! Ovo je stvarno neverovatan podatak koji povećava šansu da negde u svemiru postoji život. Naravno i takve planete bi mogle imati satlelite na ekliptičnim orbitama koji bi pod uticajem gravitacionih sila dobijale toplotu. Ne zaboravite, za život je potrebno malo osnovnih sastojaka. Veoma malo osnovnih hemijskih elemeata, energija (toplota), tečnost za životni habitat (npr. voda)… i iskra života.

Komentari: