Potvrđena tečna voda ispod površine Evrope

Jupiterov mesec Evropa je odavno predstavljen kao jedno od mesta u Solarnom sistemu koje bi moglo održati život. Naučnici iz NASA-e su najzad potvrdili da se ispod njegove ledene površine krije tečna voda, i to mnogo bliže površini nego što smo to ranije mislili.

Ledena površina Jupiterovog meseca Evrope i okeani vode ispod nje su naučnicima uvek davali nadu da se u njima krije život. Jedan od najvećih problema pri njihovoj hipotezi je bila dostava  materijala koji su potrebni za život, ali koji mogu nastati samo preko interakcije sunčevih zraka i vode. Veoma dubok sloj leda koji okružuje planetu (debljine 10-30 km) bi onemogućio transport tih materijala do tečne vode (koja se prostire do dubine od 100km), i naučnici su uvek pokušavali da odgonetnu neki način za ostvarivanje tog procesa. NASA-ina sonda Galileo je najzad pružila jedno od  rešenja. Naime, prezizna radarska merenja površine Evrope su potvrdila postojanje zona leda koji se ritmički podižu i spuštaju, time označavajući da se na dubini od 2 do 3 kilometra kriju ogromna jezera vode zarobljena u ledu.  Činjenica da je površina Evrope iznad ovih jezera i danas aktivna povećava šansu za transport ovih životnih materijala do dubokih mora.

Nažalost, slanje misije sa ciljem da ispita postojanje života na Evropi je i dalje daleko, a nepovoljna ekonomska situacija u svetu i smanjenje državnog finansiranja NASA-e stavlja još veći teret na planere ovog poduhvata.

 

 

Komentari: