Povećan broj planeta na kojim je život moguć

Novi kompjuterski model pružio je rezultate koji ukazuju da veći broj planeta u univerzumu ima uslove za nastanak života kakav mi poznajemo.

Ključni faktor svake teorije o životu u svemiru jeste postojanje tečne vode, osnovne materije potrebne za nastanak života koji je nama poznat. Do sada, zahtevala se mogućnost prisustvo tečne vode na površini planete da bi ona bila označena kao ”pogodna za život”.

Drugim rečima, planeta se morala nalaziti u takozvanoj ”Zlatokosinoj zoni”, tojest u orbiti oko zvezde koja joj daje mogućnost da ne bude ni previše topla ni previše hladna.

Međutim, novi kompjuterski model, nastao kroz istraživanja sprovedena u okviru Univerziteta u Aberdinu otvaraju drugu mogućnost – postojanje tečne vode ispod omotača planete, koja se održava u tom stanju pomoću temperature dobijene iz užarenog jezgra planeta.

Prema rečima istraživača, ova pojava je vidljiva i na Zemlji, gde mikroorganizmi uspevaju u biosistemima lociranim nekoliko kilometara ispod površine.
Uzimajući u obzir ovu mogućnost, čak i planete koje su udaljene od svojih zvezda i koje dobijaju zanemarljive količine solarne toplote mogle bi da održavaju život duboko ispod hladnog omotača.

Originalnu vest pročitajte na BBC.com.

Komentari: