Povratak u Black Mesu

Zaigrajte legendarnu igru Half Life u novom besplatnom modu koji su napravili fanovi.

1998. godine industrija video igara je bila potrešena iz korena kada je nepoznati studio Valve na tržište izbacio svoju prvu igru koja je instantno postala hit. Half Life, naučno fanstastučna FPS igra, je igrače stavio u čizme novog naučnika koji je došao da radi u tajni Američki podzemni kompleks Black Mesa. Okružen naprednom tehnologijom i ranim pokušajima da se otvori portal ka alternativnoj dimenziji Xen, Gordon postaje centralni igrač u događajima posle iznenadne invazije vanzemaljaca i pokušaja Američke vojske da “sterilišu” sve ispred sebe.

Fenomenalna grafika, inovativni sistemi igranja, i potpuno novi način prikaza priče (Gordon ne priča, dajući šansu nama da zamislimo da smo zaista mi tamo u Black Mesi) su redefinisali način na kojima video igre uvlače igrače u svoje univerzume. Ali, od 1998. godine je prošlo dosta vremena i verni  igrači su uvek želeli da ovu legendarnu igru prebace u novije grafičko okruženje. Ta šansa im je doneta 2004. godine kada je Half Life 2 i njegov odlični Source engine stigao u javnost. Od tog trenutka, multinacionalni tim od 40 fanova se okupio i krenuo sa radom na “nemogućoj misiji”. Posle 8 godina rada, mnogih promena sastava tima, i mnogo turbulentnih vesti u javnosti o propasti i ponovnom rođenju rada, njihov ambiciotni mod Black Mesa je najzad stigao, obarajući sa nogu i najveće kritičare.

 

Black Mesa je jednostavno fenomenalan pokišaj oživljavanja stare igre. Priča, gameplay, legendarne lokacije, i pojajviše atmosfera Half Life-a su savršeno premeti, i u mnogim slučajima dodatno unapređeni. Fanovi nisu želeli da prenesu sve u 1:1 odnosu, i mnoge sekcije igre su proširene sa novim lokacijama, naučnici i policajci mnogo više pričaju sa vama (svi glasovi i muzika novi i veoma kvalitetni), pojedini nivoi igre su drastično izmenjeni i mnogo više zabavni (pogotovo sekcija sa vozovima, koja je u orginalnoj igri mnogima bila “najsporiji” deo igre).

Jedino što fali u ovom modu su poslednja 3 chaptera igre koja se dešavaju u paralelnoj dimenziji Xen. Sudeći po rečima tima, ova finalna sekcija igre će biti objavljena uskoro, kada uspeju da naprave content koji zadovoljava njihove (i naše) visoke standarde. Ali i bez ove finalne sekcije, Black Mesa mod će vam dati izmedju 8 i 10 sati odličnog gameplaya koji će vas podsetiti da dobre igre definitivno mogu da žive večno.

Ako do sada niste igrali Half Life 1 ili ste to učinili pre mnogo godina, definitivno je došlo vreme da se podsetite i odigrate ovaj fenomenalni fan projekat koji mnogi već sada nazivaju jednom od najboljih igara iz 2012. godine. Sve što vam je potrebno da zaigrate Black Mesu je da skinete njenu instalaciju sa oficijelnog sajta, u Steam PC clientu skinete Library > Tools > Source SDK Base 2007 arhivu, instalirate Black Mesu, i samo jednom restartujete Steam. Posle toga, igra će se pojaviti u Steam Library listi. Alternativno, možete sačekati par nedelja kada će se Black Mesa oficijelno pojaviti i u oficijelnoj Steam ponudi (i dalje će biti sve 100% besplatno).

Komentari: