Predizborno obećanje o povratku na Mesec

Kandidati za novog predsednika Amerike su u svojim predizbornim kampanjama počeli da dele obećanja – sve od najmanjih povlastica pa sve do ljudskih kolonija na Mesecu!

 

Obilazeći biračko telo u Floridi, trenutno vodeći Republikanski predsednički kandidat Newt Gingrich se juče obratio publici od 700 (nezadovoljnih) NASA naučnika koji rade na u svemirskom centru Kennedy. Posle nekoliko uzastopnih godina u sa sve manjim i manjim budžetima, i otkazivanjem nekoliko veoma bitnih svemirskih misija, reči  Gingrich-a su dali nadu da će ovaj posrnuli segment Američke ekonomije ponovo oživeti staru slavu. Po njegovim rečima, ako on bude bude bio izabran za predsednika daće sve od sebe da pokrene Američki svemirski program i pošalje ponovo čoveka na Mesec. I to ne samo u kratku misiju, nego da se oformi permanentna kolonija koja će biti centar naučnog istraživanja 21. veka. Pored Meseca, izrazio je i želju za ljudskom misijom do Marsa. Ovaj ambiciozni plan bi bio izbeden drastičnim smanjenjem birokratskog vođstva NASA-e, kao i velikim ulaganjima u privatni sektor koji bi pokrenuli posrnulu ekonomiju iz stagnacije. Pored istraživačkog cilja, Gingrich je i nedvosmisleno rekao da bi ovakva misija služila da legalizuje Američko vlasništvo Mesečeve površine u okolini ovih baza. Podsetimo, legalno posedovanje Mesečeve površine od strane bilo koje države sa Zemlje je zabranjeno takozvanim “Mesečevim Primirjem” sa početaka 80tih, ali samo 13 zemalja ga trenutno podržava (među kojima naravno nisu Amerika, Rusija i Kina).

 Predizborna obećanja predstavljaju ključni deo svakog izbora predsednika Amerike, ali to nikako ne znači da će se ti planovi ostvariti. Trenutni predsednik Barak Obama je pre izbora obećavao gašenje zatvora Gvantanamu (još uvek je aktivan, i još je potpisao zakon sa kojim federalne vlasti mogu hapsiti građane Amerike bez sudskog procesa i to na neodređeno vreme), reformu zdravstvenog sistema (neuspešna) i povlačenje vojske iz Avganistana i Iraka (čije je datume ugovorio prethodni predsednik Bush). Ogroman budžet koji je bi bio potreban za slanje čoveka do Meseca (kada se uračuna inflacija, Appolo program je košao čak 150 milijardi dolara!) bi se donekle mogao smanjiti podsticanjem privatnog sektora ali slanje permanentne kolonije na mesec bi zahtevalo eksponencijalno više para i internacionalno pomoć ostalih država sa svemirskim programima.

Izbor za sledećeg predsednika Amerika će se održati krajem ove godine, a protivnik  Baraku Obami će biti pobednik Republikanske bitke između Mitt Romney-a i  Newt Gingrich-a.

Komentari: