Prikazani novi ostaci najvećeg predatora svih vremena

18 meseci nakon njegovog otkrića, naučnici su prikazali fosil pliosaura, životinje za koju se sve više i više veruje da je najveći predator koji je živeo na Zemlji.

Fosil, koji je otkriven u Dorsetu, na jugu Engleske, zahtevao je godinu i po dana predanog rada kako bi skeletni ostaci bili pažljivo izvađeni iz stena. Iako je do otkrića došlo slučajno, postepena istraživanja su pokazala da je u pitanju odlično očuvak ostatak pilosaurusa.

Vremenom, hrpa kostiju i stena počela je da poprima oblik, a tim koji sprovodi proces veruje da se približavaju njegovom okončanju. Ukoliko se predviđanja tima pokažu kao tačna, fosil iz Dorseta biće najbolji primerak ove vrste bilo gde u svetu, ali i prevaga u debati o najvećem predatoru koji je majka priroda proizvela.

Pilosauri su bili reptili koji su obitavali u slanim vodama tokom perioda krede, a veruje se da su mogli da narastu preko dužine od 15 metara. U trci za najvećeg predatora nalaze se spinosaurus, kao i gigantska ajkula megalodon; međutim, sa otkrićem fosila iz Dorseta, čija lobanja je dužine 2.4, a kompetno telo prelazi 16 metara, sve je izvesnije da će pliosaurus preuzeti ovu titulu. Naravno, ukoliko neko novo otkriće ne promeni ovu teoriju.

Komentari: