Privatni lovci na asteroide

B612 fondacija, Kalifornijska neprofitna organizacija objavila je plan da lansira prvu, privatnu misiju u duboki svemir, koja bi mogla da se pokaže kao veoma značajna za čovečanstvo.

Organizacija, nazvana po asteroidu B612, mestu koji je dom glavnom liku u dečijem romanu ”Mali princ”, namera da krajem ove decenije lancira svoj uređaj za mapiranje i detekciju velikih objekata u našem solarnom sistemu.

Uređaj, nazvan The Sentinel infrared teleskop, organizacija planira da lansira 2017. ili 2018. godine preko kompanije SpaceX i njihove Falcon 9 rakete. Nakon izlaska iz gravitacionog bunara Zemlje, teleskop bi se zaputio prema Suncu, i zauzeo orbitu blizu Venere, gde bi otpočeo posmatranje asteroidnog pojasa i kataloški popis oko pola miliona objekata, od čega je više od 90% u stanju da, pri sudaru sa našom planetom, oslobodi energiju veću od 100 megatona, tojest, koji su prečnika 140 ili više metara.

Uz to, od njega bi se očekivalo da detektuje i do 50% objekata do veličine od 30 metara, takođe sposobnih da izazovu veliku štetu pri potecijalnom sudaru.

Iako je nezavisan projekat, B612 bazira dizajn uređaja na nacrtu Ball Aerospace and Technologies korporacije, i trebalo bi da koristi tehnologije sa prethodnih Kepler i Spitzer teleskopa, a nakon početka mapiranja, NASA Deep Space mreža bila bi korišćena kao rejel za podatke.

Cena misije procenjena je na nekoliko stotina miliona dolara, i organizacija trenutno traži donacije i velika sponzorstva, kojima bi, potencijalno, mogla da ponudi imenovanje misije (prvi privatne, i samim tim prilike da se uđe u istoriju privatnog svemirskog programa).

Potreba za mapom asteroida i njihovim putanjama je veoma zančajna, pa se nadamo da će misija uspeti da se realizuje, i tako primora nacionalne organizacije da počnu sa planovima šta činiti kada se telo na putanji sudara jednom i detektuje.

Ukoliko želite da učestvujete u ovoj inicijativi, pogledajte zvanični sajt B612 fondacije.

Hvala BBC.com na ovoj vesti.

Komentari: