Pronađen kiseonik u svemiru!

Naučnici Evropske Svemirske Agencije su ovih dana po prvi put potvrdili postojanje koncentrovanih količina molekula kiseonika van našeg solarnog sistema.

Iako je kiseonik otkriven i definisan na zemlji još davne 1770. godine, njegovo postojanje u dubinama svemira smo otkrili tek danas. Astronomi koji su deo tima Heršel Svemirske Observatorije su po prvi put uspeli da pronađu dugo traženi molekul O2 u maginama Orion nebule koja je od nas udaljena oko 1300 svetlosnih godina! Kiseonik predstalja treći najrasprostanjeniji element u univerzumu i najprisutniji element na zemlji (zauzima 45% zemljine kore i 20% atmosfere), ali u on se do sada u svemiru mogao naći samo vezan za ostale elemente. Vrhunski infracrveni teleskop Evropske Svemirske Agencije je  uspeo da detektuje velike količine kiseonika u delovima Orion-ovih maglina koje su smeštene između novonastalih zvezda. Već smo videli da ovako mlade zvezde mogu da oslobode velike količine vode, a naučnici smatraju da su se molekuli kiseonika formirali topljenjem zamrznutih čestica leda i spajanjem atoma kiseonika koji su bili zarobljeni njihovim u ledenim porama.

Očigledno je da svemir i dalje može da nas iznenadi, a istraživanje dubokog svemira će svakako postati mnogo lakše ako NASA uspe da obezbedi budžet za njihov ambiciozni James Webb teleskop koji se ovih dana našao u problemima. Naime, komisija koja nadgleda dodelu NASA-inog budžeta je predložila smanjenje finansiranja ovog projekza od čitavih 1,9 milijarde dolara (što predstavlja jednu četvrtinu ukupne cene ovog teleskopa)! Nadamo se da će NASA uspeti da se izbori da budžet ostane nepromenjen i da će James Webb teleskop (koji je nekoliko puta veći od Hubblea, sa ogromnim teleskopskim sočivom)  poleteti ka L2 Lagranžovoj gravitacionoj tači tokom 2018. godine. Detalje oko ovog veoma zanimljivog projekta možete pogledati (ili poslušati) ovde.

Komentari: