Pronađena je prva planeta u stadijumu formiranja

Stadijum formiranja planeta je uvek bio jedan od ciljeva astronoma, a ovih dana teleskopi su najzad pronašli jednog kandidata.

U zvezdanom sažveđđu bika, na udaljenosti od 450 svetlosnih godina astronomi su uspeli da pronađu zvezdu LkCa 15 u kojoj se odvija veoma zanimljiv planetarni proces. Naime, jedina planeta koja putuje oko ove 2 milijarde godina stare zvezde je sebi prokrčila put kroz disk prašine i kamenja koji je okružuje. Ono što je najzanimljivije je, što taj proces i dalje traje, i ova planeta koja je 6 puta veća od Jupitera i 2000 puta teža od naše Zemlje nastavlja da raste. Disk materijala koji okružuje ovu zvezdu je širkok čitavih 20 milijardi kilometara tako da postoji velika šansa da će se u budućnosti tu formirati još nekoliko planeta. Podsetićemo, najudaljenija planeta u našem solarnom sistemu (Neptun) je udaljena “samo” 8 milijardi kilometara od Sunca.

Infracrveni snimak ovog nesvakidašnjeg događaja jasno prikazuje planetu i materijal koji je uhvaćen u njenoj gravitaciji. Planeta je obeležena plavnom bojom, planetarni materijal crvenom, a zvezda je uklonjena da bi se planetarni detalji lakše mogli videti (umesto nje pristuan je simbol zvezde).

Komentari: