Pronađena nova Supernova

Teleskopi mnogih astronoma su upereni ka bliskoj galaksiji “Pinwheel”, u kojoj se trenutno odvija eksplozija supernove!

Posmatranje eksplozije supernove predstavlja “sveti gral” mnogih astronoma. Tokom istorije, naši pretci bili su svedoci mnogih ovakvih eksplozija, a od najvažnijih momenata izdvojićemo prvu supernovu koju su Kinezi zabeležili u 160 BC, deseti vek kada je najsvetlija supernova osvetlila sažvežđe vuka, 1885. godinu kada je primećena prva supernova van naše galaksije, i 2008. kada smo prvi put uspeli da pratimo celokupan tok eksplozije supernove.

Ovih dana celokupna astronomska zajednica opčinjena je galaksijom “Pinwheel” udaljenom 21 milion svetlosnih godina u kojoj je igrom slučaja primećena jedna supernova u ranim stadijumima eksplozije (SN 2011fe). Otkrivena je u najboljem trenutku, kada su teleskopi Palomar observatorije u Kaliforniji su primetili ovu zvezdu samo 12 sati pre nego što je ona otpočela eksploziju! Ovakav događaj predstavlja jedinstvenu priliku za istraživanje ovog retkog fenomena, a naučnici širom sveta će u narednim danima (najsvetliji momenat eksplozije se očekuje u drugoj nedelji septembra, i biće tada vidljiva pomoću malo jačeg dvogleda) pokušati da odgonetnu njen sastav, starost i način na koji je formirana.

Nadamo se da će napredak na poljima astronomije i tehnike omogućiti naučnicima da posmatraju ovaj bitan momenat u evoluciji zvezda češće nego što smo danas na to navikli (jednom u par decenija).

 

 

 

Komentari: