Pronađena prva ekstrasolarna vodena planeta

Potraga za vodom u tečnom stanju predstavlja pravi sveti gral astronoma i astrobiologa, ali prva ekstrasolarna planeta prepuna vode neće dati puno šansi za razvoj života.

Dok se James Webb teleskop lagano pravi, vremešni Hubble teleskop i dalje uspeva da nas iznenadi sa svojim brojnim otkrićima. Ovaj put, on je uperio svoje istrumente ka crvenom patuljku GJ1214 koji je udaljen od nas 40 svetlostnih godina i došao do preciznih dokaza o vodi na planeti koja putuje oko nje. Ova planeta 2,4 puta veće zapremine od Zemlje u sebi krije ogromne količine vode (mnogo više od nas) je bila pronađena 2009. godine bez podataka o njenom sastavu, ali njena pozicija u zvezdanom sistemu je sprečava da se na njoj pojavi život. Naime, orbita ove planete oko njene zvezde se odvija na udaljenosti od samo 2 miliona kilometra! Da, dobro ste pročitali, čitava 24 puta bliži od našeg Merkura.

Iako ovaj  maleni crveni džin odašilje mnogo manje energije od našeg sunca, ekstremna blizina podiže prosečnu temperaturu planete na oko 250 stepeni celzijusa. Ovakvi uslovi u kojima je kompletna povrišina planete prekrivena veoma dubokim i zagrejanim okeanom bi svakako doveli do totalno novih i egzotičnih fenomena koji do sada nisu bili ispitani. Po rečima naučnika iz centra za  Astrofiziku sa Harvard i Smithsonian univerziteta koji su bili zaduženi za ovaj pronalazak, planeta je skoro sigurno nastala na mnogo udaljenijoj orbiti u kojoj je bilo moguće formiranje ledene površine. Tokom njenog života orbita joj se lagano smanjivala (prolazeći kroz takozvanu “zlatnu zonu” koja bi omogućila pojavu tečne vode na površini) sve do trenutnog stanja u kome je ogromna količina vode zarobljena u vrućem gasnom stanju.

Više podataka o ovoj zanimljivoj planeti možete naći ovde.

Komentari: