Pronađena tečna voda na površini Marsa!

Američka sonda MRO potvrdila je da u letnjim mesecima nekoliko kratera na Marsu iz svojih zidova ispušta velike količine tečne vode.

Iako postojanje vode na Marsu ne prestavlja novu vest, danas je NASA objavila javnosti da je njihova sonda Mars Reconnaissance Orbiter uspela posle dugogodišnjeg posmatranja da dokaže postojanje tečne vode na njegovoj površini! Naime, skoro sva voda koja je prisutna na Marsu se nalazi u podzemnim naslagama leda (takozvani “permafrost”) koji je stacioniran na njegovom južnom polu, uz veoma malo gasovite vode u atmosferi. Niska površinska temperatura Marsa i njegov nizak atmosferski pritisak su godinama uverali naučnika da voda u tečnom agregatnom stanju nikada neće biti pronađena. Ali sve to se promenilo sa pronalaskom sonde MRO. Naime, tokom nekoliko letnjih meseci površinska temperatura Marsa se podiže do tačke kada bi voda koja je veoma zasićena solima mogla postati tečna (naše slano more takođe može ostati tečno na nižim temperaturama nego čista voda). Slike objavnjene u današnjoj pres konferenciji jasno pokazuju tok vode koja se u tankim putanjama lagano spušta tik ispod površine zidova posmatranih kratera. Po rečima NASA-e, temperatura za vreme pojave ovih mini glečera (širine od 0,5 do 4 metra i dužine od skoro sto metara) je previše topla za tečni ugljen dioksid, ali je savršena za slanu vodu. Tokovi vode su bili pronaženi na zidovima kratera koji gledaju ka ekvatoru, a na nekim lokacijama je pronađeno i preko 1000 vodenih tokova.

Postojanje tečne vode umnogome povećava mogućnost da se negde ispod površine Marsa krije bakterijski život. Pun izveštaj koji je NASA objavila možete pročitati ovde.

 

Komentari: