Pronađeni talasi nastali u Velikom prasku!

Otkriće koje je danas objavljeno ima potencijal, osim dobijanja Nobelove nagrade, da bude jedno od trenutno najvećih u 21. veku!

_73627518_c0141243-big_bang_and_galaxies,_artwork-splKako prenosi BBC, istraživači veruju da su detektovali signal koji je ostao u kosmosu nakon neverovatnog širenja svemira neposredno nakon Velikog praska. Za njega je odgovoran naučni tim iz Sjedinjenih država i projekat poznat pod imenom BICEP2. Prema njima, najstarije svetlo koje se može detektovati teleskopom sadrži ovaj talas. Do otkrića se došlo upotrebom teleskopa na Južnom polu koji je pravio detaljna posmatranja malog dela neba u cilju pronalaska zaostalog markera “inflacije”, pojave da se kosmos širio eksponencionalno u prvim trilionitim trilionitim trilionitim delovima prve sekunde njegovog postojanja. BICEP2 tim tvrdi da je identifikovao signal u vidu gravitacionog talasa. Profesor John Kovac iz the Harvard-Smithsonian centra za astrofiziku i vođa tima naveo je da je ovo moguće “otvaranje novog polja u fizici – polja koja će istraživati šta se dešavalo u tom segmentu sekunde nastanka univerzuma”. Naravno, otkriće ima neverovatne potencijale u teorijskom smislu (mogućnost da ujedini različite teorije), pa će biti vrlo detaljno proveravano u narednom periodu.

Uprkos tome, jasno je da je BICEP2 tim postigao nešto u nivou Higsovog bozona, a svetska naučna zajednica već je okarakterisala otkriće kao spektakularno. Više o otkriću pratite i na našem forumu.

Komentari: