Pronađeno prvo ekstrasolarno telo sa prstenovima nalik Saturnovim

Sa svakim novim mesecom, naučnici uspevaju da pronađu novine u univerzumu koji naš okružuje. Ovaj put na red su došli planetarni prstenovi koji su toliko veliki da bacaju veliku senku na najlepšu planetu našeg Solarnog sistema.

 

219. okupljanje naučnika iz “Američkog Udruženja Astronoma” je ove nedelje donelo mnoga nova otkrića iz kojih se odvojila vest da se u orbiti zvezde 1SWASP J140747.93-394542.6 (divnog li imena) nalazi veliko nebesko telo koje oko sebe ima niz koncentričnih prstenova prašine koji se kreću oko njega na udaljenosti koja dostiže  fantastičnih 60 miliona kilometara! Poređenja radi, najudaljeniji Saturnov prsten se nalazi na “samo” 13 hiljada kilometara od centra planete, a  naša najmanja planeta Merkur orbitira  oko Sunca na ekliptičnoj putanji između 46 i 69,9 miliona kilometara udaljenosti. Kada bi Zemlja imala ovako veliki sistem prstenova, orbite Marsa i Venere bi prolazile kroz njega! Tačan sastav nebeskog tela oko koga su se formirali ovi prstenovi nije poznat, a spekulacije spominju sve od gasnog džina veličine Saturna ili Jupitera, pa do zvezde male mase ili ugašene zvezde (takozvani “braon patuljak”). Sama zvezda koja se nalazi u centru ovoga gravitacionog sistema je veoma slične veličine kao naše Sunce, ali je trista puta mlađa – samo 16 miliona godina!

Postojanje ovog nesvakidašnjeg objekta je pronađeno radom naučnika sa Univerziteta u Rochester-u (New York) koji su obrađivali podatke smanjenja svetlosti zvezda koje su posmatrane u internacionalnim postrojenjima  SuperWASP i All Sky Automated Survey. Način na koji su prepoznali postojanje prstenova prašine je što se svetlost pre i posle “pomračenja” zvezde menjala u redovnim intervalima. Ove fluktuacije su dokaz da koncentrični prstenovi koji se nalaze oko planete nisu spojeni jedan sa drugim, i da je prazan prostor između njih omogućio pojavu fluktuacija svetlosti koja putuje ka nama. Ko-autor ovog otkrića Eric Mamajek je objavio podatke koji ukazuju da planeta oko sebe ima jedan veliki gusti prsten i tri manja i tanja koja se šire sve dalje i dalje od planete, a kompletna masa ovih prstenova je 8 puta veća od Meseca!

Buduća istraživanja ovog mladog zvezdanog sistema će sigurno otkriti mnogo više informacija o ovim veličanstvenim prstenovima, koji će se možda jednoga dana sakupiti i formirati čvrste mesece.

Komentari: