Proverite svoju genetsku prošlost za samo $99

Novi servis koji šalje rezultate i u Srbiju, pokazaće vam detaljnu analizu vaših gena na osnovu uzorka pljuvačke koji im pošaljete.

mutation

Servis 23andme oglašava personalizovane DNK testove koji vam omogućuju da preko interneta naručite dostavu pakovanja pomoću kojeg ćete sami sebi uzeti uzorak DNK, registrovati se putem bar koda na pakovanju na njihovom sajtu, a zatim im poslati nazad uzirak svoje DNK na analizu. Cela stvar košta 99 dolara zajedno sa dostavom paketa i već plaćenim povratnim putem, a u analizi dobijate mnoštvo informacija o svojim genima. Neke od informacija su zabavne, kao što je geografsko poreklo predaka, procenat neandertalske DNK i poreklo muških i ženskih članova porodičnog stabla do 10.000 godina unazad.

H2iV4Pmbs4wna8l3MgSvBQ_img_ancestryexample

Druge informacije su krajnje korisne, kao što su genetske predispozicije za nasledne osobine kao što je netolerancija laktoze ili muška ćelavost, reakcije na lekove, faktori rizika. Ozbiljnosti ove kompanije doprinosi činjenica da je podržava Google, ali je američka FDA organizacija (US Food and Drug Administration) u novembru naložila kompaniji da “smesta obustavi” prodaju svoje usluge, jer nije utvrđeno da li kompanija ispunjava sve što reklamira na svom sajtu. 23andme reklamira kako testovi pokazuju 254 zdravstvene situacije i stanja kao i da pomaže ljudima da uđu u trag svom poreklu, ali po FDA ragulativi, kompanija mora da dostavi dokaze o preciznosti svojih merenja, kao i da dostavi podatke o količini grešaka u radu. U javnom pismu, FDA je naglasila da iz 23andme nisu dostavili ništa od traženih podataka iako se potražnja i prodaja njihovih testova značajno pojačala.

genetics

Kompanija se oglasila povodom ovoga i najavila da će razrešiti sve zabrinjavajuće probleme sa njenim testovima. Iako ostaje nejasno da li je u pitanju validan servis koji reklamira malo više nego što može da ispuni ili je u pitanju potpuna prevara, put ka lako dostupnim personalizovanim genetskim testovima i masovnom mapiranju ljudskih gena i porekla je definitivno već utaban.

Mislite li da je ova vrsta servisa dobra ili loša vest? Da li će nas genetsko mapiranje učiniti ranjivijim ili bezbednijim? Interesuje nas vaše mišljenje, zato slobodno ostavite komentar ispod ovog članka.

Komentari: