Prva ispitivanja zemljišta sa Marsa

NASA je danas objavila vest da je rover Curiosity uspešno završio testiranje zemljišta na Marsu, uspevajući da pronađe tragove organskih materija!

Najambiciozniji rover koji je ikada poslat u svemir je tokom prethodnih tri meseca redovno slao slike i podatke sa površine crvene planete, ali centralna istraživanja Marsove površine i atmosfere su još uvek daleko. Da bi se pripremili za testove koji će biti urađeni na 5 kilometara visokoj planini u centru kratera Gale ka kojoj Curiosity lagano putuje, NASA naučnici su veoma polako i pažljivo krenuli da testiraju sve uređaje i senzore koji su im na raspolaganju.

Rezultati prvog testa male mehaničke ruke i senzora za testiranje površine su doveli do čudnih podataka – Curiosity je pronašao veoma male tragove organskih materija! Nažalost, naučnici iz NASA-e nisu digli preveliku buku zbog ovoga što su našli i imaju velike sumnje da ove organske materije nisu tragovi života. Trenutno postoje tri načina na koji su ove jednostavne organske materije zasnovane na kiseoniku i hloridu mogle da se stvore – donesene su sa zemlje, stvore ne su prirodnim putem reakcijom Marsovih stena i atmosfere, i naravno kao produkt mikro organizama. Šanse za ovaj poslednji izvor materija su veoma male, jer čak i najjednostavnije bakterije koje žive na nekim od najnegostoljubivijih delova planete zemlje tokom svog života ostavljaju ogroman spektar organskih materija, a na Marsu je pronađena samo jedna vrsta, i to u veoma maloj količini. Naravno, sve svoje nalaze će ispitati temeljno i u narednim mesecima će objaviti rezultate.

Vođa Curiosity misije John Grotzinger je novinarima objasnio da je početni testovi imaju za cilj ne samo da ispitaj instrumente, već da ih i očiste od materija koje su donete sa Zemlje. Po njegovim rečima, Curiosity im je već sada omogućio da Mars upoznaju bolje nego ikada ranije, i nada se još većim uspesima kada rover stigne do planine i njenih slojeva materijala koji u sebi kriju istoriju Marsa.

Curiosity se trenutno nalazi na oko 500 od mesta sletanja, a pre nove godine će najverovatnije naći novu lokaciju na kojoj će ponovo izvršiti testove zemljišta.

Komentari: