Prva osoba koju je vlada priznala kao kiborga

Nil Harbinson je prvi čovek sa pasošom na čijoj fotografiji se jasno vidi da je njegov kibernetski implant sastavni deo njegovog lica.

ku-xlarge

Nil Harbinson postao je prva osoba na planeti slikom na pasošu na kojoj se vidi da je kiborg, noseći uređaj (koji je on nazvao eyeborg) koji se postavlja na glavu. Nil je umetnik daltonista, a eyeborg mu pomaže da iskusi boje. Svako ko je morao da se slika za pasoš zna da je Harbinson i zveo nešto što je do sada bilo birokratski nemoguće. Drugim ljudima sa kiborgskim uređajima kao Stiv Man uređaji su nasilno skidani sa glave ili su bili primorani da ih skinu prilikom ulaska u određene zgrade, ali sa slikom u pasošu koja prikazuje njegov uređaj kao sastavni deo njegovog lica, nasilno skidanje uređaja bi moglo da se tretira kao nasilna kriminalna radnja jednaka u zakonu sa oštećenjem njegovog lica.

original

 

Što se tiče samog uređaja, Nil je pre skoro cele decenije odlučio da nađe način da se izbori sa svojom vrstom slepila na boje. Razvio je uređaj koji niko ranije nije napravio. Njegov eyeborg uređaj konvertuje boje oko njega u zvučne talase koji se prenose u njegovo srednje uvo putem vibracija iz uređaja na njegovom potiljku. Nil zapravo oseti i čuje boje.

Svaka boja ima specifičnu frekvenciju i ja mogu da je čujem zahvaljujući Eyeborgu. Infracrvena je najniži, dok je ultraljubičasta najviši ton. Čujem ih kroz kosti. U suštini zvuk ide kroz potiljak a moje srednje uho čuje različite tonove.

Nil namerava da učini ovaj uređaj još integralnijim delom sebe tako što će napajati uređaj svojim telom.

Imam nešto nalik USB konektoru što mi omogućava da se konektujem na svom potiljku na izvor napajanja. Treba mi tri sata da se napunim, a to onda traje oko tri to četiri dana, ali cilj mi je da ne koristim struju. Jedan od sledećih koraka mi je da nađem način da napajam čip energijom svog tela, korišćenjem cirkulaciju krvi za stvaranje kinetičke energije ili bi možda moj mozak mogao da napaja uređaj.

Nil Harbinson osnovao je Kiborg fondaciju kako bi pomogao ostalim građanima-kiborzima da zaštite svoja prava.

Hvala sajtu i09.com za ovu originalnu vest.

Komentari: