Prve kineske “digitalne” vojne vežbe

Narodna oslobodilačka vojska sproveće vojne vežbe koje će, po prvi put (bar zvanično), uključivati značajnu digitalnu dimenziju.

Chinese soldiers surf the Internet at an Internet bar in an army base in Huaibei, in eastern China's..Samo nekoliko dana nakon što je Australija optužila Kinu da je sprovela napad tokom kog je kompromitovana mreža australijske obaveštajne službe i plan za izgradnju njenog novog sedišta, Kina je objavila da će se ove vežbe izvesti tokom juna 2013. godine. One će se odvijati na severu zemlje, i prema zvaničnom dopisu, uključivaće “nove tipove borbenih snaga među kojima se nalaze jedinice koje koriste digitalnu tehnologiju, sa ciljem prilagođavanja informacionim aspektima rata”.

Analitičari smatraju da će kineski zapovednici testirati koheziju i saranju specijalnih jedinica, jedinica za digitalno delovanje i delove vazduhoplovstva koje se specijalizuje za kontriranje i poništavanje potencijala neprijateljskih elektronskih uređaja. Kratko obaveštenje potvrđuje ono na što su mnogi bezbednosni eksperti ukazivali već nekoliko godina – Kina veoma ozbiljno uvodi razmišljanje o problemu sajber prostora kao značajnog aspekta velikog konflikta u modernom svetu.

Sledeće sedmice američki predsednik primiće kineskog predsednika u Kaliforniji, i sigurno je da će neprijatno pitanje sajber napada biti na dnevnom redu.

Hvala Reuters.com na originalnoj vesti.

Komentari: