Prvi komercijalni let za ISS uspešno lansiran

Kompanija SpaceX uspešno je izvršila prvi korak misije koju međunarodni mediji već naizvaju ”početkom novog doba” za svemirska putovanja.

Sa njihovom raketom Falcon, kompanija SpaceX uspešno je lansirala misiju snabdevanja Međunarodne svemirske stanice, prvu koju sprovodi privatna komapnija. Raketa je poletela sa lansirne rampe u Floriti, i postigla visinu od 340 kilometara u roku od 10 minuta.

Ubrzo potom, bespilotna letelica Dragon koju je raketa prenosila napustila je Falcon i otvorila solarne panele. Njoj će biti potrebno nekoliko dana da stigne do ISS-a, a trebalo bi da ovog četvrtka demonstrira svoje navigacione, kontrolne i komunikacione sisteme, i to na daljini od 2.5 kilometra od stanice.
Ukoliko to prođe po planu, Dragon će prići u petak ISS-u na svega 10 metara, a astronauti prihvatiti sondu sa robotskom rukom i spojiti sa ulaznim portom. Tada bi trebalo da preuzmu 500 kilograma tereta hrane, vode i opreme, nakon čega bi, krajem meseca, Dragon trebalo da se vrati na površinu.

Značaj dosadašnjeg uspeha nije mali, ali, ukoliko sve prođe po planu, SpaceX će definitivno dobiti svoje mesto u istoriji, ali i komercijalnu priliku kao ni jedna svemirska kompanija do sada.

Komentari: