Otvoren put ka ,,fontani mladosti”

Nova metoda stvaranja matičnih ćelija eliminisaće sve prepreke u daljem razvoju terapija baziranih na ovim ćelijama.

Naučnici na američkom univerzitetu Džon Hopkins pronašli su nov, efikasan i potpuno bezbedan način proizvodnje matičnih ćelija iz krvi odrasle osobe. Po njihovim rečima, omogućili su stvaranje matičnih ćelija ,,kao kad ste bili šestodnevni embrion”. Ovo otvara put ka mnogo lakšem lečenju najneizlečivijih bolesti – od teških srčanih obolenja, prekinutih nerva, do raka. Takođe, ovo otvara vrata ka ,,fontani večite mladosti”, tj. leku koji će zaustaviti starenje i degeneraciju DNK.

Podsećanja radi, matične ćelije su neprogramirane ljudske ćelije bez svrhe. U najranijem stadijumu razvoja ljudskog tela, sve ćelije su matične ćelije. One zatim, poštujući šemu ljudskog tela uskladištenu u njihovoj DNK,  postaju specijalizovane ćelije kao što su krvna zrnca, nervne ćelije, koštane ćelije, mišićne ćelije i sl.

Kao što je već poznato, naučnici veruju da će istraživanja u oblasti matičnih ćelija izmeniti medicinu zauvek, ali do sada je ekstraktovanje tih ćelija bilo krajnje problematično jer se prave embrionske matične ćelije mogu ekstraktovati samo iz ljudskih embriona, što je, etički, krajnje kompleksna tema. U poslednje vreme, alternativa je bila vađenje matičnih ćelija iz pupčane vrpce tek rođenih beba ili korišćenje virusa za reprogramiranje ćelija odraslih. Ovi virusi uspešno vraćaju ćelije odraslih u njihovo matično stanje, ali procedura otvara vrata ka mnogim potencijalnim mutacijama, što može dovesti do pojave raka.

Nova metoda menja sve. Za početak, ona stvara matične ćelije iz krvnih ćelija odraslih ljudi, tako da nema razloga za čuvanjem zamrznutih pupčanih vrpci ili ekstraktovanjem ćelija iz živih ljudskih embriona. Takođe, ova metoda ne koristi virusno reprogramiranje tako da je potpuno bezbedna. Veoma je efikasna, jer je u dosadašnjim eksperimentima 50 do 60 posto krvnih ćelija pretvoreno u embrionske matične ćelije. Ova metoda koristi plazmide, DNK molekule koji se obično nalaze u bakterijama. Ovi plazmidi mogu da se replikuju nezavisno od hromozomske DNK, nestajući nakon što izvrše svoj zadatak. Koristeći električne pulseve, istraživači su uspešno otvorili rupe u ćelijskoj membrani krvnih ćelija ekstraktovanih iz kičmene moždine odrasle osobe. Kroz ove rupe, ubacili su plazmide sa zadatkom da resetuju ćeliju i vrate je u njeno primitivno stanje. Nakon što su plazmidi završili svoj posao, ćelije su kultivisane ozračenim ćelijama iz koštane srži. Sedam do četrnaest dana kasnije, kultivisane ćelije postale su embrionske matične ćelije.

Naučnici trenutno ispituju kvalitet matičnih ćelija dobijenih ovim putem, ali potencijal za ubrzanje istraživanja tretmana matičnim ćelijama jeste zaprepašćujući. Jednom kada se svi ovi tretmani dovoljno istraže, svako na planeti imaće mogućnost da dobije novi sopstveni organ kao transplantat, bez rizika od odbacivanja, da popravi prekinutu kičmenu moždinu ili očni nerv i ponovo prohoda ili progleda. Hipotetički gledano, ukoliko bismo mogli da konstantno zamenjujemo ili popravljamo sve naše organe, ne bi bilo razloga da ne živimo onoliko dugo koliko želimo.

Još nismo besmrtni, ali put nam je definitivno otvoreniji i širi nego ikada. Definitivno, ovo eliminiše sve etičke i političke debate oko snabdevanja matičnim ćelijama.

Komentari: