Rekonstrukcija Ruske svemirske agencije

Na današnji dan, 52. godine posle poletanja Jurija Gagarina u svemir, Ruski predsednik Vladimir Putin je najavio totalnu rekonstrukciju Ruskog svemirskog programa.

eastern cosmodrome

Po rečima predsednika Putina, inicijativa igradnje totalno novog svemirskog centra u udaljenim šumama oblasti Amur će dovesti do razvoja novih tehnologija i sustizanja inostranih svemirskih agencija koje su u proteklo vreme uspele da sustignu posustali Ruski svemirski program. Sa budžetom od čitavih 50 milijardi dolara između 2013. i 2020. godine, ovaj svemirski centar će postati centralno mesto Ruskih inovacija, kao i lansirna daska za širenje mongih novih svemirskih tehnologija u rad medicine, nauke, transporta , telekomnunikacija i vojnih odbrambenih sistema.

Svemirski centar Bajkonur smešten u Kazahstanu je dobro služio ruse još od početka 50-tih godina prošlog veka će nastaviti sa radom, ali do kraja decenije on će biti upotrebljavan sve manje i manje dok se vrši lagano pravljenje istočnog kosmodroma (Космодром Восточный).

Jedan od trenutnih najvećih projekata Roskosmosa je izgradnja landera i rovera ExoMars koji će 2018. godine pokušati da sleti na Mars, a 2015. godine će Luna-Globe rover poleteti ka mesecu lansirana iz nove baze na istoku Rusije.

Komentari: