Rekord za The Solar Impulse

Avion koji se kreće isključivo pomoću solarne energije postavio je novi rekord u pređenoj distanci.

odnosi sa airbusLetelica po imenu “Solarni impuls” (The Solar Impulse) postigla je sjajan uspeh kada je u sredu, 22. maja, u večernjim časovima, sletela u Dalas. Ona je napravila let od 18 časova, koji je počeo u Feniksu, savezna država Arizona, tokom kog je prešla 1,541 kilometara, koristeći samo sunčevu svetlost kao pogonsko gorivo.

The Solar Impulse ima raspon krila kao Airbus A340, ali težinu od svega 1,6 tone, što je oko polovina jednog procenta težine Airbus aviona pod punim teretom putnika i prtljaga.

Krila i stabilizatori solarnog aviona prekrivena su sa 12,000 solarnih ćelija, koji napajaju njegova četiri propelera i pune 400 kilograma litijum-jonskih baterija.

Kada sunce zađe, The Solar Impulse se prebacuje na njihovo korišćenje kako bi ostao u vazduhu. Njegovi tvorci nadaju prekookeanskom, a zatim i letu koji će obići kompletnu zemljinu kuglu 2015. godine.

Ovaj projekat je deo Clean Generation Initiative, usmerene da skrene pažnju političkih, poslovnih vođa na potrebu razvoja održivih tehnologija, posebno u polju energetike. Na video klipu ispod pogledajte uzletanje The Solar Impulse letelice.

Hvala BBC.com na originalnoj vesti.

Komentari: