Revolucija indie igara

Trend pravljenja neobičnih video igara u malim studijima nastavlja da raste. Wired.com postavlja pitanje da li on zapravo postepeno postaje dominantniji od starog modela.

Chris Kohler iz Wired magazina ukazuje na veoma zanimljiv trend – nezavisne video igre kao što je Octodad: Dadliest Catch, sa čudnom mehanikom i potpuno uvrnutom pričom (konkretno, oktopodu koji se pretvara da je običan porodični čovek) ostvaruju neverovatan i naizgled potpuno neočekivani uspeh. Istovremeno, studio Irrational Games, koji je napravio jednu od najvećih igara 2013. godine (bar po najavama) BioShock Infinite, zatvara se i prekida poslovanje. Ovo nije retkost u industriji, ali iznenađuje da su mnogi radnici odlučili da se priključe ili postanu deo malih indie timova, očigledno ne želeći više da rade u novom ogromnom studiju. Termin koji se koristi je “go indie”.

octopusJasno je da se stvari u polju stvaranja video igara definitivno menjaju. Sa porastom takozvanih “neobaveznih” igrača (casual players), mala dela imaju mogućnost da dobiju ogromnu distribuciju putem hvale na društvenim mrežama, a tim od desetak ljudi da zaradi veoma značajne sume. Ogromni studiji, koji proizvode mnogo pozamašnija dela koja se često prodaju po ceni od 50+ US dolara, moraju da prodaju stotine hiljada primeraka da bi povratili novac. Indie dela nemaju to opterećenje, kao ni opterećenje koje je dobro poznato velikom broju filmskih radnika: izaći u susret očekivanju demografijskih grupa koje marketing krila velikih studija procenjuju. Cliff Bleszinski, dizajner koji je radio na Gears of War, nakon svog odlaska iz sveta velikih studija, izjavio je:

“Na kraju dana, u Gears of War, vi pucate u je**ne ljude-guštere u je**no lice sa je**nom puškom/motornom testerom. Nije ispalo baš kako sam se nadao.”

Da li to znači da su sva indie dela automatski manje ambiciozna? Nikako – slučaj igara poput nastavaka Call of Duty pokazuje da značajan deo milionskih investicija ide na promociju. Mali studiji nemaju ni blizu isti potencijal u novčanim sredstvima, ali imaju crowdfunding platforme za početak, i veru u kvalitet svog dela koje će potom dalje proneti vest. Najvažnije od svega, imaju prostor i slobodu da izraze svoju viziju i pokažu zanimljive svetove koji će privući igrače.

Jasno je da trend pokazuje da su indie video igre postale deo tržišta i da će nastaviti da rastu. Pored toga, ovo bi morao da bude jasan znak velikim studijima da bi i oni morali da razmisle o svojim poslovnim modelima, ukoliko žele da njihovi radnici takođe uskoro ne “odu indie”.

Komentari: