Roman “Futurista u odstupanju ili Unezverijada”

Novi roman Ilije Bakića nedavno je ugledao svetlost dana u izdanju izdavačke kuće “Tardis”.

Kako prenosi portal Art-Anima, reč je o književnom eksperimentu zasnovanom na poigravanju biografijama istaknutih pripadnika avangardne umetnosti između dva svetska rata.

Tako velikani umetnosti prve polovine dvadesetog veka Breton, Cara, Marineti, Tangi i Dali u “Unezverijadi” dobijaju avatare ABre-ton, TCar, NMarineti, ITangi i SDali i bivaju transponovani u antiutopijski stimpank svet, prožet fragmentima gibsonovskog sajberpanka.

U ovom paralelnom univerzumu Evrope s početka prošlog veka, kaldrmisanim ulicama boemskog Pariza voze se parotramvaji, parobusi, nebom lete moćni dirižabli i baloni.

Mračna strana tog sveta krije sajberplaćenike koji po narudžbi svojim žrtvama brišu sve slike iz mozga i očiju, a etrom se šire zvuci i slike iz misterioznih Gnommašina prenoseći proglase NadPape ABre-Tona.

U pogovoru knjige, Ljiljana Pešikan Ljuštanović, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, između ostaloga kaže: “Unezverijada svakako potvrđuje da je Ilija Bakić jedan od najosobenijih srpskih prozaista: mračan, duhovit, stilski prepoznatljiv, a uz to i pisac neiscrpne mašte, koja uvek uspeva da nađe onaj elemenat oneobičenja, onaj obrt koji trgne, zbuni, obraduje, pomeri čitaoca… Intelektualan bez pretencioznosti, duhovit bez napora, ali i zastrašujući po pitanjima koja postavlja Bakićev književni Vavilon gradi se sam za sebe, magnetski privlačan za one koji uživaju u njegovoj prozi, koja je davno napustila žanrovske ramove i stege.”

Ilija Bakić je pisac, pesnik, kritičar i urednik. Veliki deo njegovog književnog opusa vezan je za fantastiku i avangardnu književnost, naročito signalizam. Više o delu pronađite na stranici izdavačke kuće.

Komentari: