Ruska misija na Antartiku stigla do podzemnog jezera

Posle 20 godina teškog rada, i 7 dana izolacije od svetskih medija, vest je najzad stigla o uspehu Ruske misije.

Pre par dana PhotonTide je preneo vest o usamljenim i smrznutim ruskim radnicima u antartičkoj bazi Lake Vostok koji su mukotrpnim radom kopali kroz led u nadi da će jednoga dana doći do jedne najzanimljivijih bioloških lokacija na planeti zemlji – podzemnog jezera koje je poslednji put videlo svetlost pre 20 miliona godina! Iako je samo naučno dostignuće vredno svake pohvale, svetski mediji su oberučke prihvatili ovu vest zbog činjenice da je Ruska baza misteriozno prekinula svoj kontakt sa svetom taman kada su najavili da su stigli blizu ivice jezera. Posle nedelju dana oni su se ipak odazvali i potvrdili da su stigli do te drevne vode, i da njen ekološki sistem nije ugrožen njihovim kopanjem.

Naime, 20 godina stara tehnika kopanja koju su Rusi iskoristili je podrazumevala da se bušilice i cevi koje putuju naniže konstantno natapaju kerozinom, koji prečava smrzavanje opreme. Posle svih ovih godina, u rupu je sipano čak 65 tona ove materije, a mnoge ekološke i naučne ustanove su godinama izražavale svoj strah da se sva ta količina kerozina ne izlije u jezero. Takođe, jedna od velikih opasnosti koja bi ugrozila živote radnika na površini je iznenadna eksplozija visoko kompresovanog kiseonika i azota koji je milionima godina sakupljan u ledenim odajama gde se jezero nalazi.

Na svu sreću kopanje se završilo na najbolji mogući način. Kada su se približili ivici leda rad je bio obustavljen, i posle određenog vremena poluzaleđena voda iz jezera je lagano ušla u praznu rupu. Ovaj događaj je potvrđen kada je jedan i po kubni metar tečnosti na površini kopa lagano izašao napolje. U narednim danima Ruski naučnici će sačekati da se voda u sveže iskopanoj rupi ponovo zaledi, i onda će pomoću specijalnih bušilica izneti uzorak na površinu.

 

Komentari: