Sajber napad na naftni terminal

Poslednji incident pokazuje da je teritorija islamske republike Irana prvo pravo sajber bojno polje.

U seriji malware napada koji su se odigrali tokom nedelje 22. aprila, iranska nacionalna naftna kompanija bila je primorana da prekine internet veze između svetske mreže i naftnog terminala na Karg ostrvu.

Ovo je učinjeno preventivno kada je nadležno ministarstvo uvidelo da je njihov interni sistem kompromitovan. Istovremeno, oboreni su sajtovi iranskog ministarstva za naftu i nacionalne naftne kompanije.

U međuvremenu, sajt ministarstva je i dalje nedostupan, ali je Iran naveo da proizvodnja nafte nije bila poremećena ovim incidentom, dodajući  da je tokom napada ukradena nedefinisana količina informacija.

Otvoreno je pitanje koliko je Iran spreman da podeli sa svetom vezano za ovaj napad, ali je, uprkos tome, jasno da je infrastruktura sve češća meta u ovoj zemlji, a da je terminal očigledno, u nekom obliku, takođe bio ugrožen.

Oko 90% naftnog izvoza Irana ostvaruje se preko Karg terminala, pa nije potrebno previše mašte da se uvidi mogućnost da bi sabotaža ovakvog pogona, osim ekonomskih, mogla da nosi i veoma ozbiljne ekološke posledice.

Komentari: