Satelit Pleiades-1

Sa lansirne rampe u Francuskoj Gijani, ruska Sojuz raketa podigla je, između ostalog, i satelit sa trenutno najsavremenijom optičkom opremom.

Njegovo ime je Pleiades-1, težak je skoro tonu i trenutno se nalazi u orbiti 700 kilometara iznad površine, gde je ostavljen 55 minuta nakon uspešnog poletanja rakete. On je rezultat saradnje Francuske, Španije, Belgije, Švedske i Austrije, a proizvela ga je kompanija Astrium.
Pleiades-1 je značajan zato što poseduje opremu potrebnu za stvaranje slika velike rezolucije koje će omogućiti prepoznavanje objekata prečnika svega 50cm. Ovo ga stavlja u rang sa najmoćnijim satelitima koje koriste američke bezbednosne agencije posredstvom kompanija GeoEye i DigitalGlobe.
Sledeće godine, Pleiades-2 će takođe biti lansiran, a sateliti će raditi u tandemu pomereni za 180 stepeni u odnosu jedan na drugi.

Osim za vojne svrhe zemalja koja su investirale u njega, Pleiades program bi trebalo da poseduje i značajan komercijalni potencijal, budući da pruža uslugu koja je do ovog trenutka bila dostupna jedino kod prethodno pomenutih kompanija iz SAD.

Komentari: