Saturn i Esceladus razmenjuju struju

Prirodni proces razmene naelektrisanih elektrona između masivnih gasnih džinova i njihovih bliskih satelita je otkriven i na Saturnu.

Najnovije otkriće svemirske sonde Cassini je dokazalo da se između Saturna i njegovog meseca Esceladusa nalazi polje jake električne struje! Ova pojava je nastala kretanjem Esceladusa  unutar orbite ogromnog magnetnog polja Saturna. Voda koja izazi iz Esceladusovih gejzira na južnom polu (koji su nastali uticajem Saturnovih neravnomernih gravitacionih plimskih talasa) je u početku neutralna, ali interakcija sunčeve svetlosti i elektrona iz Saturnove magnetosfere lagano stvara napon koji se skladišti u visokoj ionosferi oko Esceladusa. Ovaj napon se kreće između ta dva nebeska tela napred nazad, konstantno razmenjujuci struju između njih.

Ovo nije prvi put da su NASA naučnici primetili ovakav proces. Jupiterova ogromna magnetosfera vrši slične interakcije (manjeg  intenziteta) sa njegova tri najbliža meseca, a dokaz se veoma lako može videti u obliku aurora na tim mesecima. Postojanje dva ovakva strujna sistema sigurno dokazuje da se slični procesi dešavaju i u ostalim zvezdanim sistemima širom univerzuma.

Komentari: