Skok sa vrha atmosfere

Pogledajte uživo skok Felix Baumgartner-a sa visine od 36,6 kilometara i pronađite sve nove informacije iz minuta u minut!

Davne 1960. godine američki pilot Joe Kittinger je učestvao u jednom ranom projektu NASA-e gde je on morao lično da isproba izdržljivost svemirskog odela koje je bilo planorano da se iskoristi u prvom letu američkih astronatuta samo godinu dana kasnije. Koristeći veliki balon visine 80 metara, on se popeo na 31 kilometar iznad površine zemlje i skočio, ulazeći tako u Ginisovu knjigu rekorda.

Sada, 42 godine kasnije Austrijski avanturista Felix Baumgartner i ogroman tim iz Red Bull-a se spremaju da obore ovaj rekord. Sa balonom koji je veći od Kipa Slobode (102 metra visine, 834497 kubnih metara helijuma) on će otići na visinu od čak 36576 metara i skočiti dole ka Zemlji, pritom po prvi put u istoriji čovečanstva probijajući zvučni zid bez ikakve pomoći mašina i raketa. Slika sa početka ovog članka je bas slikana sa visine od 36 kilometara.

Uživ prenos ovog ambicioznog projekta koji će poleteti iz Rozvela u Texasu (legendarni grad kod koga je navodno pao poznati “svemirski tanjir” sa preživelim vanzemaljcima) možete pratiti direktno u prvom Youtube prozoru. Prenos počinje u 14:30h po lokalnom Srpskom vremenu, a ispod njega možete saznati više informacija o ovoj misiji.

Novost  – Vremenski uslovi su odložili lansiranje balona najranije na 19:30 po našem vremenu. 

Novost 2 – Lansiranje balona je najavljeno za 19h. 

Novost 3 – Nažalost, kratak vremenski period u kome je balon mogao biti lansiran nije bio iskorišćen zbog kvarova, a oko 19:30 Red Bull je uhvatio veoma malo šansu za lansiranje koje je prekinuto zbog iznenadnog naleta vetra. Ovo prekidanje misije je teško palo i Felix-u a i nama, ali redakcija sajta Photon Tide će nastavati da vas obaveštava o budućim terminima za ovaj istorijski let na ovoj i Facebook stranici.

Novost 4 – Posle par dana čekanja da se vreme smiri, ekipa iz Red Bull-a je spremna da lansira Felix-a danas u 16:45 po našem vremenu.  

 

http://www.youtube.com/watch?v=vkJ5ItzEq3M

/em

Komentari: