Skynet sistem kompletiran

Britanija je lansirala poslednji satelit u vojnoj mreži pomalo nezgodnog naziva, bar za one koji vole naučnu fantastiku.

Nakon uspešnog lansiranja sa Ariana nosačem iz Francuske Gijane, raketa je 27 minuta kasnije postavila u orbitu Skynet-5D. U pitanju je telekomunikacioni satelit težak 5 tona koji se trenutno pomoću svog pogona pomera u geostacionarnu orbitu na visini od 36 hiljada kilometara iznad površine. Pored telekomunikacione tehnologije, satelit poseduje sisteme koji bi trebalo da ga zaštite u slučaju potencijalnog laserskog napada sa tla, ili pokušaja da se protok podataka ometa pomoću drugih signala.

Skynet sistem sačinjava četiri satelita i koristi ga britanska vojska za komunikaciju na celoj planeti, pošto spaja radio uređaje na brodovima, u vozilima i onim kod pojedinačnih vojnika na terenu. Osim UK, sistem koji je delimično u privatnom vlasništvu (kompanija Astrium) koriste druge NATO članice, pre svega SAD.

Kompletiranjem Skynet sistema Britanija je dobila veoma značajnu podršku za njene snage koje su raspoređene u mnogim zemljama. Međutim, izbor imena koje je identično veštačkoj inteligenciji koja je uništila čovečanstvo u “Terminator” serijalu filmova možda nije bila najbolja ideja.

Hvala BBC.com na originalnoj vesti.

Komentari: