Sledeći NASA rover

Američka svemirska agencija najavila je koja robotska sonda će sledeće napustiti Zemlju i započeti istraživanje druge planete.

Misija bi trebalo da zvanično počne 2020. godine, kada NASA planira da pošalje novog rovera na Mars. Njegov zadatak biće da u marsovskom tlu traži dokaze postojanja života u prošlosti planete. Da bi smanjili cenu, novi robot će biti gotovo identična kopija rovera Curiosity. Zbog toga, cena misije bi trebalo da bude manja od 1.5 milijardi US dolara. Velika razlika bi trebalo da bude u inventaru instrumenata, sa fokusom na vizualni, hemijski i mineralnim analizama na mikroskopskoj skali, uz mogućnost skupljanja i skladištenja uzoraka koji bi kasnije bili vraćeni na Zemlju (iako se još ne zna kada i kako).

Ipak, pre ove, NASA planira dve ranije misije – prva će biti slanje satelita po imenu Maven koji će proučavati atmosferu Marsa i koji će agencija poslati ove godine. Druga je statični lender po imenu InSight sa zadatkom ispitivanja “marsotresa” i boljeg upoznavanja unutrašnjosti planete.

Kao što mediji već spekulišu, loše vesti su što će novac za ove poduhvate vrlo verovatno doći iz budžeta za ljudske posade koje se planiraju za Mars.

Hvala BBC.comna originalnoj vesti.

Komentari: