Smanjenje budžeta NASA-e

Drastično smanjenje budžeta u nekim sekcijama NASA-e će dovesti do otkazivanja mnogih misija koje su imale za cilj da istražuju Mars i ostale planete Sunčevog sistema.

U prethodnim godinama predsednik Amerike Barak Obama je pokšavao da održi budžet NASA-e u blago rastućem nivou, ali njegov najnoviji predlog koji će uskoro biti poslat na glasanje pred kongres dovodi mnoge svemirske misije u apsolutnu opasnost od okazivanja. Iako su mnoge sekcije ove veoma bitne američke agencije dobile manje više iste budžete kao i prošlih godina, sekcija Planetarnih Istraživanja je doživela smanjenje budžeta od čitavih 38.5%! Ova seča budžeta će nažalost dovesti do apsolutnog ukidanja misija slanja sondi ka Marsu 2016. i 2018. godine (napravljenje u kooperaciji sa Evrpskom Svemirskom Agencijom, koja će sigurno biti veoma besna zbog ovih vesti), a sve ostale misije ka udaljenim gasnim džinovima, istraživanju Evrope, Titana i Esceladusa će biti pauzirane na “neodređeno” vreme.   Naravno, bilo kakva pomisao na ljudsku misiju ka Marsu sa ovim budžetom pada u vodu i totalno se otkazuje.

Misija MAVEN koja će krajem 2013. godine poleteti na Marsu je ostala u životu jer se nalazi u završnim fazama izrade, a problem sa finansiranjem će čak i možda imati i  tim koji će održavati rad rovera Curiosity koji će ovog avgusta sleteti na površinu crvene planete! Ovoliki problemi sa parama se mogu donekle opravdati sa probijanjem budžeta misija Jamess Webb i Curiosity-a, kao i problemima sa globalnom ekonomijom, ali kada se pogleda koliki je ukupni godišnji budžet Sjedinjenih Država i koliko se para troši na druge stvari, onda se stvarno može primetiti koliko malo para NASA dobija. Kompletni budžet koji je uklonjen iz misija ka Marsu (oko 225 miliona dolara) je dovoljan da se finansira JEDAN NEPUN DAN američke “borbe protiv terora” u Avganistanu i Iraku! A ne treba zaboraviti i činjenicu da je finanskijski paket koji je 2008. izbavio Američki bankovni sistem iz bankrota bio dovoljan da finansira kompletan rad NASA-e od njenog začetka pre 60-tak godina pa sve do danas!

Dok Kina i Indija lagano šire svoje prisustvo van orbite Zemlje, Amerika nastavlja da smanjuje budžet NASA-e, smanjuje propratnu industriju koja je održava, daje podsticaj mladim naučnicima da traže zaposljenje u drugim svemirskim agencijama, i muče se sa laganim upošljavanjem privatnog sektora da im vrši transport materijala u orbitu.  James Webb teleskop, jedno od najvećih naučnih dostignuća ljudske rase koje smo ikada napravili će poleteti jednoga dana ka drugoj Lagranžovoj tačci, ali trend smanjenja skupih i ambicioznih misija od strane NASA-e će definitovno sprečiti pojavljivanje sličnih misija. U sledećih 20 godina teško da će se Amerikanci vratiti na mesec, otputovati na Mars ili poslati bilo kakvu komplikovaniju misiju ka udaljenim gasnim džinovima.

 Čisto da shvatite koliko je situacija u NASA-i loša, veoma uspešni svemirski teleskop Galaxy Evolution Explorer (GALEX) je ostao bez finansiranja i zakazano je njegovo gašenje iako je totalno operativan! Bio predviđen da radi samo 29 meseci, ali posle 9 godina savšenog rada on je i dalje itekako sposoban da učestvuje u mnogim naučnim eksperimentima. NASA je poslala uputstvo kompjuterima GALEX-a da se ugase 31. marta, a komplenta internacionalna naučna zajednica se iz petnih žila trudi da nekako spasu ovaj veoma korisni uređaj putem eventualne prodaje nekoj od naučnih ili neprofitnih ustanova. Šanse da se transfer odradi u ovom vremenskom roku su veoma male, pošto prodaja operativne svemirske opreme koja je pod vlasništvom američke vlade do sada nikada nije bila urađena.

Sve u svemu, možemo očekivati da će NASA nastaviti da smanjuje svoj opseg misija u svemiru sve dok se politička ili vojna situacija Amerike ne promeni (vijorenje Kineske zastave na površinama Meseca i Marsa bi sigurno pomoglo).

Komentari: