Sonda Dawn i drugi najveći asterioid

Ukoliko sve pođe po planu, NASA sonda Dawn će se, tokom ove subote, dovoljno približiti asteroidu 4 Vesta da započne istraživanje dva najveća objekta u asteroidnom pojasu Solarnog sistema.

Lansiran pre 4 godine, robotski satelit Dawn bi uskoro trebalo da bude uhvaćen u gravitaciono polje drugog najvećeg tela u asteroidnom pojasu, 4 Veste. To će okončati njeno putovanje od Marsa prema asteroidnom pojasu, za koje je korišćena gravitacija Crvene planete, kao i sondini jonski potisnici.

Kada jednom uđe u gravitaciono polje ovog gigantskog asteroida, Dawn će započeti mapiranje njegove površine, kao i analizu minerala i drugih elemenata od kojih je načinjen.

Sa prečnikom od 530 kilometara, Vesta sadrži 9% ukupne mase asteroidnog pojasa i druga je samo posle patuljaste planete Ceres. Nakon 12 meseci koje će Dawn provesti u Vestinoj orbiti, prvo na razdaljini od 16 000 kilometara, koju će postepeno smanjivati sve do 200, sonda će sledećeg jula ponovo pokrenuti svoje potisnike i poći ka Ceresu.

Osim dobro poznatog, iako i dalje udaljenog motiva eksploatacije materijalnog bogatastva asteroida, trenutno, naučnici su više zainteresovani za istraživanje ovih objekata zarad dobijanja podataka o početnom periodu formiranja solarnog sistema i planeta.

Sa svojom misijom, sonda Dawn može pružiti najznačajnije podatke o ovim telima koje je naučna zajednica dobila tokom poslednjih nekoliko decenije.

Komentari: