Space Chimps

Tokom poslednje decenije, animirana ostvarenja po modelu kompanija Piksar ili Dizni pokazala su se kao najsigurnija investicija u američkoj filmskoj industriji.

Već nekoliko godina, animirana ostvarenja po modelu kompanija Piksar su najsigurnija investicija u američkoj filmskoj industriji. Formula je relativno jednostavna, a uloženi novac se obično višestruko vraća već nakon nekoliko nedelja prikazivanja u bioskopima; prodaja DVD-a i brendiranih proizvoda, pre svega igračaka, samo slivaju dodatne zlatnike u producentski kovčeg.

SPACE CHIMPS nije ostvari astronomski uspeh filmova koji su se pojavili u isto vreme, pre svega MADAGASCAR : ESCAPE 2 AFRICA i BOLT. Jedan od mogućih razloga: slična tematika sa mega-hitom WALL-E, pored kog SPACE CHIMPS nema šta da traži.

Dok WALL-E prati malog, simpatičnog robota, ovo ostvarenje sadrže dve priče koje se u jednom momentu spajaju. Prva se odvija na Zemlji, gde naučnici pronalaze crvotočinu i odlučuju da pošalju šarenoliku posadu utreniranih šimpanzi kao istraživače, a druga prati dolazak na vlast vanzemaljskog diktatora koji počinje da teroriše svoje sugrađane-vanzemaljce pomoću robotske sonde koju su ljudi poslali.

Poređenja su neminovna, a u većini kategorija, WALL-E odnosi pobedu.

Animacija: SPACE CHIMPS nisu loše animirane, ali ni blizu dela koja su napravili majstori iz Piksara. Pogotovu negativno iskače prikaz vanzemaljaca i njihove planete, koji deluje kao neki intro za video igru iz 1999.

Priča: iako puca na simpatičnost i neobičnost posade šimpanzi, sve sa sitnim kompjuterašem i kockastim, sve-američkim šimpanzom-herojem, film ne uspeva da nas poveže sa likovima, budući da ih jednostavno ima previše.

Šale: kreatori ovog ostvarenja izabrali su rizičnu strategiju kada su se odlučili se za veliku količinu gegova koju su orjentisani ka odrasloj populaciji, tojest šale se na temu seksa. Na primer, kada jedan od glavnih likova-majmuna padne kroz krov cirkusa, njegov šef kaže publici: That’s why I put a helmet on the monkey! (prevod: zato stavljam šlem na majmuna; implicitno značenje: zato stavljam kondom).
Zbog toga će neke fore biti veoma smešne onima koji mogu da ih skapiraju, ali one ujedno nekako razlažu dinamiku filma na delove za mlađe i delove za starije.

Nedovoljno smešan za odrasle, a nedovoljno zanimljiv za decu, SPACE CHIMPS je film koji deluje kao da je u isto vreme hteo da ustane i sedne. Umesto ovih alternativa, ostao je da čuči, a krajni rezultat je ne previše daleko najčešćeg proizvoda te poze.

Komentari: