SpaceX prezentovao novu Dragon kapsulu

Nova Dragon kapsula za dopremanje ljudstva u svemir, predstavlja revoluciju u raketnom lansiranju.

Elon Musk, osnicač i CEO privatne kompanije SpaceX koja ogromnim koracima korača u privatnu svemirsku transportnu industriju, predstavio je danas novu Dragon kapsulu namenjenu prenosu ljudstva do orbite. Nova kapsula zasnovana na iskustvima stečenim tokom korišćenja prve verzije, predstavlja pravu revoluciju ne samo u privatnom sektoru nego u celokupnom načinu lansiranja kakav smo znali do sada.

dragonv2

Kapsula će moći da ponese 7 astronauta u prostranoj kapsuli čiji enterijer izgleda kao da je preslikan direktno iz naučno fantastičnih vizija. Nakon što se spoji sa svemirskom stanicom (bez upotrebe mehaničke ruke), po povratku, kapsula je sposobna da sleti na bilo koju tačku na Zemlji i to preciznošću helikoptera. Kako Elon i izlaganju ističe, do sada su se kapsule vraćale tako što su otvarale padobrane i spuštale se u more. Koristeći četiri potisnika, Dragon V2 kapsula manevriše i spušta se na čvrstu podlogu bez problema. Nakon sletanja, sve što treba da se uradi je da se dospe gorivo i kapsula je spremna za sledeći let. Ovo je presedan u svemirskoj indstriji jer će drastično smanjiti troškove ponovnih lansiranja.

dragon_landing

Kapsula je takođe opremljena i konvencionalnim padobranima. Kako Musk objašnjava, prilikom spuštanja kapsula najpre testira motore. Ako sve radi kako treba, nastavlja sa planom spuštanja potisnicima. Ako bilo šta deluje kao anomalija, ona prelazi na plan spuštanja padobranima.

Pogledajte celo predstavljanje u video klipu ispod.

 

 

Komentari: