Spremamo se za “Elite: Dangerous”

2014. godine, spremite se za skok u daleku budućnost u nastavku legendarne igre Elite.

Kao klinac, igrao sam Elitu na Komodoru 64, a kasnije proveo preko godinu dana igrajući njen nastavak Frontier na Amigi 500. Mnogi tadašnji dečaci mojih godina koji su u to vreme imali kompjutere znaju za ove dve igre. Elita se dugo držala na prvom mestu top listi igara u Svetu Kompjutera. Nakon trećeg, pomalo razočaravajućeg trećeg dela “First Encounters”, univerzum Elite zauvek se povukao u nostalgična sećanja.

Nekoliko svemirskih simulacije pokušalo je da nastavi tradiciju ove legendarne igre, pre svega Eve Online. Ali svima je falilo ono nešto što je Elitu učinilo posebnom.

Barem je tako delovalo do prošle godine, kada je kreator originalne Elite, Dejvid Braben, pokrenuo Kickstarter kampanju (u kojoj sam ponosno učestvovao) za pravljenje četvrte igre smeštene u Elite univerzum: Elite Dangerous. Kampanja je uspela da sakupi minimum od 1.250.000 funti za pokretanje produkcije. Kombinovano sa drugim metodama donacija, sada se cifra već popela na 2.148.000 funti, a na osnovu redovnih izveštavanja iz produkcije igre, deluje da je Braben uspešno sačuvao sve ono što je činilo duh ove igre. Alfa testiranje samo što nije počelo, a igru možemo očekivati naredne godine. Evo šta možete da očekujete jednom kada se igra pojavi.

COCKPIT_HUD_zps4689e1c4

Postavka

Radnja igre, kao i kod predhodnika, smeštena je u vreme sledeće velike ekspanzije čovečanstva. Mali svemirski brodovi opremljeni hiperdrajvom dostupni su široj populaciji ljudi, a svemir je dobrim delom i dalje neistražen. Ukoliko ste avanturista i imate nešto kredita, možete sebi priuštiti jedan takav brod i postati svemirski preduzetnik. Možete postati trgovac na dobro utemeljenim trasama, istraživač koji traži sreću u udaljenim i slabo naseljenim sistemima ili pirat koji napada brodove i otima robu. U pozadini individualnih ljudskih priča, tri velike sile vode hladan rat u kojem možete da učestvujete. Federacija sistema, sa centrom na Zemlji okuplja uglavnom demokratske i miroljubive sisteme nastale nakon prve ekspanzije čovečanstva u svemir. Imperija oformljena na odmetnutoj koloniji na Archernaru trguje robljem u totalitarnom luksuznom društvu i koristi svaku priliku da napadne Federaciju. Između njih operiše savez nezavisnih sistema, ljudskih kolonija koje ne pripadaju ni jednoj od ove dve super sile.

Sem malo jačih lasera i hiperpogona koji vas veoma brzo prebacuje između komšijskih sistema, tehnologija je ubedljivo realna. Nema veštačke gravitacije. Stanice i malo veči i luksuzniji brodovi moraju da se rotiraju kako bi simulirali težu. Neke planete su teraformirane, dok su druge naseljene duboko u podzemlju ili u kupolama pod pritiskom.

capitalship_insitu01a_zps7c6ac6b6

Sem Targoida, insektoidne rase s kojom je čovečanstvo davno imalo konflikt, nema drugih inteligentnih oblika života u bližoj okolini našeg Sol sistema. Svi vaši prijatelji i neprijatelji su homo sapiensi. Ali s obzirom da je veći deo galaksije neistražen, niko ne zna šta nam Elite: Dangerous sprema u udaljenim delovima Mlečnog puta.

Univerzum Elite pruža lep miks naučne fantastike. Osećaj istraživanja novih svetova iz Zvezdanih Staza umešan je sa individualizmom običnih građana na ivici civilizacije iz Firefly serije.

Proceduralna galaksija

Elite: Dangerous biće online multiplejer igra gde će svaki igrač posedovati inicijalni svemirski brod i imati čitavu galaksiju Mlečni put od svih 300.000.000.000 zvezda sa pripadajućim planetarnim sistemima za istraživanje. Kao i u Frontier-u gde je Braben magijom proceduralne generacije spakovao celu galaksiju na samo jedan flopi disk i Elite: Dangerous koristi ovaj sistem, ali sa dodatakom daleko naprednijih i kompleksnijih rutina. Ovaj put, sem planeta i zvezdi, proceduralno se generišu i svemirske stanice i misije na način koji je ranije nezabeležen u ovakvim igrama.

Elite_Planets_Terrestial_Classification_Newsletter_zps74cea4d3

Kao primer, Dejvid Braben daje scenario u kojem će se u prosperitetnom sistemu pokrenuti izgradnja svemirske stanice radi trgovine sa ostalim sistemima. Izgradnja će početi dolaskom velikog kolonijalnog broda u orbitu oko neke planete, a zatim će se brod postepeno rastavljati i od njegovih delova sastavljati osnovna konstrukcija stanice. Ovaj događaj imaće efekat na okolnje sisteme i misije koje ćete moći da preuzmete. U toku izgradnje, porašće potražnja za sirovinama i tehnologijom, pa ćete kao igrač moći da iskoristite situaciju da dobro zaradite na toj robi. Kada stanica bude delom komplenirana, počeće da se naseljava dok se gradnja nastavlja. Na dan otvaranja stanice, biće mnogo misija koje će uplitati transport visokih zvaničnika, kao i misija u kojima se od vas traži da izvršite atentat na nekoga od tih zvaničnika. Ništa od ovoga neće biti skriptovano ili predodređeno. Samim tim, vaš učinak može da ima veliki efekat na Galaksiju i političke igrače. Ukoliko se dovoljno igrača udruži i konstantno napada i opstruira konstrukciju svemirske stanice, investitori će odlučiti da preseku troškove i obustave izgradnju, što će itekako dalje uticati na ekonomiju u tom delu Galaksije.

Brodovi

Brod koji sebi kupite, biće više od samo 3D modela letelice kojom upravljate. Svi brodovi su osmišljebni do najsitnijih detalja. Znate tačno gde vam je kabina za spavanje, gde je kapsula za spasavanje, a gde skladišni prostor. Ukoliko brod bude dovoljno oštećen, videćete njegovu unutrašnjost. U kasnijim ekspanzijama igre moći ćete da ustanete iz pilotske stolice i prošetate (ili prolebdite, ako ne koristite magnetne čizme) svojim brodom. Na stanicama i planetama moći ćete da napustite svoj brod i popijete piće u baru kao pravi svemirski putnik.

viper

Većina brodova je modularna u dizajnu. Visok nivo standardizacije obezbeđuje da dodatna oprema paše na svaki brod, tako da ćete moći da menjate oružje, dodate opremu za rudarenje asteroida ili ispunite ceo skladišni prostor kabinama za prevoz putnika i postanete svemirski autoprevoznik. Ovaj nivo slobode u modifikovanju svog broda nije do sada viđen u svemirskim simulacijama i garantuje potpunu imerziju u ulogu biznismena budućnosti.

Razni proizvođači brodova imaju različite filozofije. Tako će Imperijalni brodovi izgrađeni jeftinom radnom snagom robova biti mnogo lepši i luksuzniji, dok će brodovi Federacije uvek biti robusniji u izgledu.

Stanice

Stanice na važnim i istorijskim lokacijama sigurno će biti predefinisane. Ali ostale stanice će biti generisane proceduralno od modularnih delova u zavisnosti od namene i ekonomske moći sistema. Luksuzne stanice imaće kupole pod pritiskom i zelene površine, dok će trgovačke stanice biti preplavljene neonskim reklamama. Piratske stanice će nekada biti sakrivene u asteroidima.

Iako sletanje na planete neće biti moguće pri samom izlasku igre, ono će biti moguće u kasnijim doradama. Ali možemo očekivati da će kosmodromi i stanice na planetama funkcionisati po istom principu kao i svemirske stanice.

anamorphic_ws_stationdock_03

StationInterior

SpaceStationSketches_rw_zps1de4fed4

 

Hiperpogon

U Frontier-u, Braben se potrudio da učini svemirsko putovanje potpuno realno. Igrač bi “skočio” od jednog sistema do drugog, a zatim danima ili čak nedeljama putovao do planete u sistemu u koji je stigao velikim, ali i dalje podsvetlosnim brzinama. Da bi izbegli monotonost ovakvog sistema, igra je dala igračima mogućnost da ubrzaju vreme u igri (ovo je objašnjeno kao neka vrsta hibernacije pilota u igri). U multiplejer univerzumu to je neizvodljivo jer vreme mora da bude sinhronizovano među svim igračima. Zato će u Elite: Dangerous igrač moći da pokrene male hiper skokove unutar sistema kako bi brže stizao do odredišta.

Sam hiperdrajv i dalje koristi fuziju i vodonično gorivo. S obzirom da je vodonik najčešći oblik  materije u svemiru, ovo bi značilo da ćemo kao i u Frontier-u moći da napustimo naseljen deo galaksije sa punim rezervoarom i zaputimo se ka neistraženim sistemima. Opremljeni sakupljačem goriva, proletanjem blizu zvezde ili u gornjim nivoima atmosfera gasnih džinova trebalo bi da sakupimo dovoljno vodonika za dalje skokove bez potrebe za posete svemirskim stanicama.

elite_starchart_orrery

Posvećenost detaljima i pažnja koja je posvećena balansiranju između zabavnosti igranja i realnosti univerzuma obećavaju možda jednu od najboljih svemirskih simulacija do sada. Ukoliko žalite što ste se rodili prerano da istražujete vasionu (a prekasno da istražujete Zemlju), ovo će možda biti jedini način da zavirite u budućnost koja ima dobre šanse da se zaista dogodi. Kolonizacija novih predela, odmetnute kolonije, zaraćene korporacije i mali preduzetnici koji pokušavaju da prežive na novom terenu. Zvuči kao čovečanstvo.

Za kraj, pogledajte ovaj in-game video klip u kojem tri nezavisna broda dobijaju poziv u pomoć Federacijskog borbenog broda koji  je pod napadom.

station

Detaljnije o igri na: http://elite.frontier.co.uk

Komentari: