Sudnji Dan (Doomsday)

Kada zamišljam sudnji dan, čini mi se da će izgledati ovako: džinovski zeka obučen u klovnovski kostim dolazi na moja vrata i kaže da je vreme da idemo.

Potom ceo svet eksplodira kao Zvezda Smrti na kraju film STAR WARS.

Znam da ovo zvuči kao sasvim logičan način da se sve završi, ali popularna umetnost konačni kraj zamišlja drugačije. Najčešći krivci su klimatske promene, nuklearni rat, vanzemaljci i smrtonosne bolesti.

Virus je apokaliptično oružije izbora za tvorce filma ’DOOMSDAY, a epicentar ove epidemije je Škotska. Jednog dana, virus se pojavi i počne da satire populaciju. Nema leka, osim improvizovanog karantina, a kada se lokalci pobune zbog ove indirektne osude na smrti, vojska i policija se povlače na granicu sa Engleskom, gde se nalazi novoizgrađeni Hadrijanov zid, samo ovaj put sa čeličnim pločama i vatrenim oružijem. Ovo zatvara virus na severu, ali i sve ljude koji nisu uspeli da pobegnu.

Decenije prolaze, a Škotska je zaboravljena.

Ali, ne lezi virusni vraže! Simptomi se ponovo pojavljuju, ovaj put u srcu Londona, a odabrani tim komandosa mora da pokuša da pronađe lek u… pogađate… Škotskoj!

Zaplet definitivno nije na jako visokom nivou, ali ovo je posta-apokaliptična akcija, pa ne bi bilo u redu očekivati spektakularnu literarnu podlošku. Umesto toga, imamo nešto još bolje: Ronu Mitru, poznata iz serije NIP/TUCK u helankama.
Pank-treš pleme krvoločnih preživelih.
Retro-kraljevstvo nalik onim iz srednjeg veka.
Veštačke očne jabučice koje se pretvaraju u mikro-špijunske kamere.
I da ne zaboravim: akciju, akciju, akciju!

DOOMSDAY je britanski pogled na dela poput onih iz franšize MAD MAX i druge, većinom američke, post-apokaliptične filmovi. Ovde ne ubrajam CHILDREN OF MAN niti 28 DAYS LATER, budući da je, za razliku od njih, jedina namera ovog ostvarenja da zabavi. Likovi su nerealni, zaplet apsurdno naivan, a gluma baš kakva treba da bude – plitka i prenaglašena.
Film čak ima i Malkoma Mekdaula, koji tumači ostarelog naučnika/poludelog vazala sopstvenog kraljevstva.

Glavni negativac, Sol u jednom trenutku izusti: The hounds are hungry! It’s feeding time at the fucking zoo!

Baš kao i pomenuti psi, koliko god da volim ozbiljne filmove, ponekada sam gladan za nečim što nema ni milimetar dubine niti se pretvara da je nešto drugo, već nudi samo besmislenu zabavu.

DOOMSDAY pružaj upravo ono što je potrebno da se zasitim.

Komentari: