Talos vojni oklop

Američke vojne snage prikazale su koncept novog oklopa za zaštitu vojnika.

Ono što strani mediji nazivaju Iron Man oklop u stvarnom životu zapravo predstavlja fuziju tri tehnologije – egzoskeleta, integrisanog kompjutera sa senzorima i reaktivnog materijala, nazvana po grčkom bronzanom čoveku Talos (Tactical Assault Light Operator Suit). Prvi bi predstavljao hidraulični sistem sposoban za održavanje težine kompletnog odela i pružanja vojnicima dodatne snage u ekstremitetima, a drugi bi im omogućio vidno polje od 360 stepeni, infracrveni spektar, širok pojas komunikacije, ali i povratnu vezu koja bi pružala podatke o srčanom ritmu, pritisku, stepenu hidriranosti i drugim telesnim funkcijama (u naprednijoj varijanti, oklop bi čak posedovao svoju zalihu kiseonika).

Najzanimljiviji je poslednji faktor, koji je zapravo materijal trenutno u fazi testiranja na Univerzitetu MIT i kog čini smesa nalik keramici koja bi bila u stanju da u vrlo kratkom roku (milisekundama) pređe iz tečnog u čvrsto stanje. Time bi udari zrna vatrenog oružja ili bilo čega drugog mogli da budu raspoređeni na mnogo veću površinu, a njihova energija amortizovana.

Koliko možemo da procenimo, samo je reaktivni materijal stvarna novost u ovoj vesti. Isto tako, deluje nam kao da će druga tačka (napredni informativni i senzorni sistem) stići na bojno polje mnogo pre prve i treće.

Na video klipu ispod pogledajte animaciju (koja dosta podseća na kvalitet intro-a u video igrama izašlim pre jedne decenije) Talos odela u fiktivnoj akciji.

Hvala Mashable.com na originalnoj vesti.

Komentari: