Tau Ceti krije pet planeta?

Tim naučnika je objavio preliminarne nalaze koji govore da jedan od naših najbližih zvezdanih suseda ima čak pet planeta, od kojih je jedna u “zlatnoj” zoni.

Tokom prethodnih par godina, naučnici su počeli da razvijaju tehnike koje omogućavaju da se stari podatci astronomskih spektrografa pregledaju na novi način i pronađu mnogo manje planete nego što je to ranije bilo moguće. Posle dugačkog rada, tim internacionalnih naučnika je ponovo prošao kroz sve podatke koje su labaratorije u Čileu, Havajima i Australiji zabeližili, ospevajuću da pronađu dokaze o laganom vibriranju zvezde Tau Ceti. Simulacije urađene sa tim podacima su prikazale totalno neočekivanu sliku zvezdanog sistema sa čak 5 malih planeta!

Još veća vest od ove je da se jedna od tih planeta nalazi u “zlatnoj zoni” u kojoj je moguće održavanje tečne vode na površini i atmosferi planete! Naravno, još uvek nemožemo tačno saznati sastave i veličine nijedne od novo-nađenih planeta, ali neverovatna blizina zvezde Tau Ceti od nas (samo 11,9 svetlosnih godina!) će omogućiti da u narednih par godina napravimo senzore koji će moći da ispitaju amosfere tih planeta.

Još jedna od bitnih informacija koje su pronađena je činjenica da je maleni Tau Ceti (veoma slična kao naše Sunce) uspelo da oko sebe napravi i održi grupicu manjih planeta sa veoma zgusnutim orbitama koje veoma podsećaju na naš “unutrašnji prsten” (Merkur/Venera/Zemlja/Mars).

U narednim mesecima nezavisni istraživački timovi će ponovo proći kroz sve podatke i simulacije koje je napravio orginalni tim, i pokušaće da definitivno dokažu da te planete tamo zaista postoje.

 

Komentari: