Tehnologija u 2011. godini

2011. godina je bila puna uspona i padova u svetu tehnologije.

Pokušati opisati 2011. godinu u jednom članku predstavlja veoma težak posao. Tokom prethodnih 12 meseci, tehnološki giganti iz celog sveta su doživeli velilke uspehe i padove, fantastični proizvodi su se pojavljivali skoro svakog meseca, a par nesrećnih događaja su zaposeli svetske vesti kao nikada do sada. Krenimo redom.

Tradicionalno, industrija proizvodnje modernih telefona je bila u centru pažnje svetske javnosti. Kao predvodnici inovacija i zasnivači novih trendova, svi telekomunikacioni giganti su pokušali da privuku kupce da isprobaju njihov proizvod. Najveći sukob u 2011. godini se svakako odigrao između Apple-ovih iOS uređaja (iPhone i iPad) i Google-ovog operativnog sistema Android koji napaja mnogobrojne uređaje. Iako je Apple tokom cele 2011. godine izdao samo iPhone 4S i iPad 2, oni su uspeli da ostvare fenomenalan uspeh u tom najskupljem cenovnom segmentu telefona i tablet uređaja. Unapređeni hardver, novine u opeativnom sistemu i uvođenje inovativnog sistema za glasovno upravljanje telefonom Siri je obezbedio rekordnu prodaju – 32 miliona iPad-ova i 72 miliona iPhone-ova! Sa druge strane, Google-ov Android je doživeo pravi bum, pojavljivajući se u stotinama mobilnih uređaja, od najjeftinijih telefona pa do najskupljih smartphone-ova i tableta. Početna kocka sa „zatvorenim“ 3.0 operativnim sistemom Honeycomb se pokazala kao neuspešnom, i krajem godine 4.0 Ice Cream Sandwitch je veoma uspešno došao na tržište (za početak u fenomenalnom telefonu Samsung Nexus Prime), dajući još jedan „boost“ prodaji Android uređaja.

Naravno ne smemo zaboraviti da su se telefonske kompanije sukobljavale ne samo na policama radnji, nego i po sudovima.  Ova godina će svakako ostati zapamćena po veoma ratobornom sudskom procesu između Apple-a i Samsunga, koji je nastao zbog optužbe Apple-a da je Samsung prekopirao izgled njihovog operativnog sistema, izgled samih uređaja pa i samog pakovanja tih telefona. Ovaj sukob je mesecima bio popularizovan u medijima, posebno posle nekoliko uspešnih avokatskih manevra sa obe strane, koje su doveli do kratkotrajnih zabrana prodaje optuženih uređaja na nekoliko Evropskih tržišta. Sudski procesi nisu bili ograničeni samo na Apple vs Samsung. Manje više sve velike firme su posle mnogo godine zatišja krenule da ratuju oko patenata, a tokom većine godine najveći gubitnik u tom ratu je bio Google (koji se izvukao iz nevolja tek pošto je uložio 12 milijardi dolara u kupovinu Motorola Mobile-a, zajedno sa njihovim celim proizvodnim procesom i povelikom zalihom patenata). Na svu sreću, jedan sukob protov Google je prošao bez armije advokata – Američki e-shop gigant Amazon je krajem godine predstavio njihov revolucionarni tablet Kindle Fire, koji je pozajmio Google-ov „open source“ sistem Android i totalno ga prebacio u svoj ekosistem. Ovaj neverovatno popularni tablet će dugo predstavljati trn u Google-ovom oku, a šanse da će bilo koji Android tablet uspeti da ga prevaziđu po prodaji u skorije vreme su veoma, veoma male.

Manji igrači u svetu mobilne tehnologije su imali različit stepen uspeha tokom 2011. Nekadašnji gigant RIM (Research In Motion) je doživeo pravi debakl sa izdavanjem njihove jedine nade u vidu tableta Playbook. Posle samo par dana neuspešne prodaje, ovaj tablet (u čiju proizvodnu hardvera i jedinstvenog operativnog sistema su bile uložene neverovatne pare) je bio totalno otpisan od strane RIM-a kao neuspeh. Manija kupaca koja je nastala pojavljivanjem vesti da RIM spušta cenu tableta sa 500 na samo 99 dolara je svakako bio najbolji marketinški potez koji je ta firma imala u poslednjih par godina. Iako RIM odbija da prizna da je u nevolji, totalni pad prodaje i nedostatak ponude „high-end“ uređaja je doveo do sitacije u kome javnost svaki dan očekuje vest o prodaji ove nekad uspešne firme. Sa druge strane Atlantika, posrnula Nokia je najzad našla uporište pod okriljem Microsofta. Iako su fanovi Nokie omlako prihvatili novu upravu i plan rada firme, jedno je bilo sigurno – vremešni Symbian je zaostajao po performansama i mogućnostima, a kocka sa pravljenjem novog operativnog sistema MeeGo se nije isplatila. Posle mnogo godina odlaganja samo je jedan (veoma dobro ocenjen) model telefona N9 sa tim OS-om je ugledao svetlost dana, nažalost u veoma malim količinama. Tokom cele godine fanovi Nokie i Mikrosoftovog operativnog sistema Windows Phone 7 su željno očekivali da vide šta će kooperacija ova 2 giganta doneti sa sobom, ali nažalost sve što smo dobili u 2011. je port WP7 OS-a na mobilni telefon N9 koji je predstavljen pod imenom Luima 800. Kombinacija ovog OS-a i N9 hardvera nesumljivo predstavlja do sada najlepsi Microsoftov telefon, ali tvrdoglava odluka da se zadrži kompletan WP7 ekosistem na vremešnim singlecore procesorima ostavlja veliku razliku između njih i konkurencije koja uskoro prelazi i na quadcore procesore. Takođe nedostatak videochat-a na WP7 uređajima nije ispravljen u 2011. godini, iako je  Microsoft kupio Skype za 8.5 milijardi dolara u maju.

Što se softvera i komunikacija tiče, najveći pomaci su se desili u sferi cloud-a i socijalnih mreža. Mnogi zanimljivi cloud servisi su počeli sa radom – OnLive u Evropi, Google Music u Americi, Spottify integracija u Facebook i drugi, a vizuelni redizajn svih Google-ovih web portala, predstavljanje servisa Google+, popularizacija Twittera i nesmanjeni nivo inovacija iz Facebook-a (ponajviše opcija „Timeline“) su bili odgovorni za širenje socijalnih servisa na skoro sve uređaje koji imaju pristup internetu. Najzanimljivi trendovi koji su nastali tokom prošle godine su između ostalih bili popularizacija aplikacija koje automatski regulišu dolazak vesti sa mnogih socijalnih mreža ili RSS feedova i prikazuju ih na veoma atraktivan i lako čitljiv način (Flipboard, Pulse i drugi), kao i aplikacije koje direktno prenose TV sadržaj mnogih velikih televizijskih kuća (HBO, BBC, ESPN i drugi). Nažalost, apsolutni vladar u sferi internet streeminga TV i filmskih sadržaja Netflix je imao veoma tešku godinu. Filmski studiji su od njih tražili da budu mnogostruko više plaćeni nego ranije, što je dovelo do planova Netflixa da odvoji svoj internet servis od servisa za iznajmljivanje DVD diskova preko pošte. Neverovatno loš marketing i nejasno objavljeni planovi su doveli do nezapamćenog protesta članova Netflixa, što je dovelo do povlačenja svih planova o cepanju firme.

Stanje u svetu PC hardvera je tokom 2011. imalo svoje uspone i padove. Izdavanje nove Intelove serije procesora Sandy Bridge, i odličnih grafičkih kartica iz Nvidije i AMD-a su definitivno predstavljale svetlu tačku, ali loša premijera dugo očekivanih AMD Bulldozer procesora i velike štete koje su desetkovale proizvodne procese Western Digitala će sigurno ostaviti trag u svetu PC hardvera tokom sledećih par godina. U sferi jeftinijih procesora namenjenih tabletima i notebook-ovima, AMD je uspeo da preuzme mnogo veći kolač tržišta sa svojim odličnim Fusion procesorima, ali nemogućnost pravljenja velikih količina ih je sputala da naprave pravi uspeh. Dok se AMD muči sa raznim nevoljama oko svojih procesora, Intel je nastavio svoje suvereno vođstvo najavom novih inovativnih proizvodnih procesa (takozvani „tri gate“ tranzistori koji omogućavaju mnogo veće performanse), kao i osnivanjem inicijative „ultrabook“ koja ima cilj da na PC tržište dovede seriju veoma kvalitetnih i jakih notebook-ova koji bi bili konkurencija Apple-ovom Macbook Air-u.

Mračnih momenata 2011. je bilo na pretek. Kao što smo spomenuli u članku „Video igre u 2011. godini“, svet video igara je bio potrešen izdavanjem Nintendo 3DS-a koji  je u martu dočekan jako loše, opterećen malim izborom igara i velikom cenom (što je brzo bilo ispravljeno nezapamćenim sniženjem). Sa druge strane, Sony je 5-6 nedelja oborio svoj PSN servis za PS3 i PSP konzole radi očvršćavanja servera posle polu-uspešnog napada hakera (informacije o njihovih 80 miliona korisnika su izašle u javnost, ali na svu sreću podaci o kreditnim karticama su bili enkriptovani).  Najveća vest koja je zaustavila svet na par dana je svakako bila smrt Apple-ovog osnivača Steve Jobs-a koji je dugo godina patio od raka. Vest o njegovoj smrti je bila udarna vest u na svim mogućim nivoima oglašavanja (od twittera, lokalnih novina, pa sve do najuticajnijih globalnih svetskih informativnih TV mreža), što se nažalost nije ponovilo kada su umrli Nobutoshi Kihara (dizajner i kreator Sony Walkmana, čovek koji zauvek je promenio muzičku industriju) i Dennis Ritchie (koji je osnovao kompletnu modernu  digitalnu eru kreiranjem programskog jezika C i operativnog sistema UNIX).

Sve u svemu, kada pogledamo 2011. godinu možemo itekako biti zadovoljni. Tehnologija je napredovala u svim poljima, kupci su imali širok spektar proizvoda raspoređenih u svim cenovnim rangovima (čak i cene 3D televizora nisu bile astronomske), a najave novih proizvoda koji će stići u narednih par godina će sigurno doneti veliki napredak u sferi zabave, produktivnosti, komunikacija, umrežavanja, obrade podataka i lakoće korišćenja. Od najboljih uređaja koji su se pojavili u 2011. godini bez ikakve sumnje možemo odvojiti iPhone 4S koji je na velika vreata uveo eru “personalnog AI asistenta”, MacBook Air sa svojim fantastičnim performansama spakovanih u ultra malo kućište, Samsung Galaxy Nexus koga pokreće odlični Android 4.0 operativni sistem, i Microsoftov Kinect kontroler koji je započeo novu eru “motion” video igara.

Prvi talas inovacija u 2012. godini će biti pušten u javnost već 10. januara kada će se otvoriti vrata najvećeg sajma potrošačke tehnološke robe CES u Las Vegas-u. Posetioci tog sajma će lično moći da se uvere u kom smeru će teći napredak tehnologije (u prvoj slici ovog članka možete videti LG-ov fenomenalni 55″ OLED televizor koji ima neverovatne performanse, uz debljinu ekrana od samo 4 milimetra! Cena nažalost neće biti tako mala), kao i prve naznake Microsoftovog ambicioznog plana da spoji sve svoje uređaje (PC, telefone, tablet računare, kućne konzole) u jedan ekosistem koji će povezivati Windows 8.

Redakcija Photontide-a će tokom cele godine nastaviti da objavljuje redovne izveštaje o najzanimljivijim tehnološkim događajima.

 

 

Komentari: