Test Dream Chaser vozila

Jedan od mogućih naslednika space shuttle programa nedavno je testiran.

Dream Chaser predstavlja orbitalno vozilo koje razvija Sierra Nevada kompanija u NASA partnerstvu sa ciljem transporta astronauta do ISS-a. Program je započeo posle povlačenja šatlova iz upotrebe 2011. godine, a SpaceX i Boeing trenutno rade na sličnom problemu. Dok ove kompanije razvijaju sistem baziran na kapsulama koje bi nosile do sedam osoba, Dream Chaser je sličniji mijaturnom šatlu sa krilima koja služe za glisiranje do tačke standardnog sletanja na pistu.

U prvom takozvanom free-flight testu, vozilo je podignuto pomoću helikoptera, a zatim se putem autonomnih sistema postavilo za sletnu putanju i prizemljilo.

Kompanija je okarakterisala let kao potpuni uspeh, ali i navela činjenicu da se jedan od točkova nije pravilno spustio, zbog čega je vozilo klizalo po pisti. Radnici kompanije ispituju slučaj točka, ali navode da kompjuterski sistem i kabina za astronaute nisu oštećeni. Ispod pogledajte video testa, doduše, bez poslednje sekvence, koju je Sierra Nevada očigledno okaraterisala kao loš PR.

Hvala Reuters.com na originalnoj vest.

Komentari: