THE AVENGERS opis

Najbolji superherojski film svih vremena?

 

Odgovor na pitanje „kako napraviti najbolji superherojski film?“ nije lak. Još od nastanka DC Comics-a i Marvel-a tokom 30tih godina prošlog veka, na tržištu se našao neverovatni broj stripova koji svojim unikatnim pristupima priči i karakterima često nisu omogućavali filmskim stvaraocima da iz njih izvuku svaki delić njihovog bića i da gledaocima (pogotovo poznavaocima stripa) ponude osećaj koji će ih preneti iz bioskopske sale u momente dok su kao mali listali stranice svojih omiljenih stripova i zamišljali kako bi te scene stvarno mogle izgledati u pokretu. Tokom prethodnih par decenija, par filmskih ostvarenja je pokušalo na razne načine da dostignu taj osećaj kod publike (poštovanje duha orginalnog stripa u Sam Reimi-ovom prvom i drugom „Spider-Man“-u, nezaboravni prikaz glavnog junaka u Richard Donner-ovom „Superman“-u, fanatično preslikavanje stripskih stranica u filmu „Watchmen“, izdvajanje apsolutnih osnovnih tema stripa u Christopher Nolanovoj Betmen triologiji), ali niko od njih to nije uradio kao Marvelov Avengers!

Posle pogledanog filma prosto mi se čini da je režiser i scenarista Joss Whedon ceo svoj život proveo spremajući se da napravi ovaj film. Tokom svoje kareijere je bio odgovoran za priču jednog od najpoštovanijih Marvelovih stripskih serijala (Astonishing X-Men), redefinisao je izgled svetske televizijske scene kreirajući legendarnu seriju Buffy The Vampire Slayer, a možda i naveća vežba za pravljenje Avengersa mu je predstavljalo snimanje filma Serenity (2005) u kome je bez greške morao upoznati nove gledaoce sa postavom filma koja već između sebe ima dugačku i zanimljivu istoriju iz serije Firefly (2002). Isti posao je morao uraditi i kod Marvelovih superjunaka (Ironman, Captain America, Thor, Hulk, Black Widdow i Hawkeye), koji su u proteklih par godina u 5 filmova imali svoje zasebne avanture. Na oduševljenje svih koji su videli film, on ne samo da je uspeo da veoma lako poveže ove likove u jednu uverljivu celinu, već je taj put povezivanja uradio na veoma smislen način, sa mnogo komedije, dobrih interakcija, internih sukoba i vanserijske akcije. Na kraju kada ekipa junaka najzad odbaci svoja pojedinačna uverenja i osnuju Avengers-e, stiče se utisak da su oni stvarno zaslužili da budu u tom timu i njihove buduće koordinisane bitke itekako postaju mnogo zanimljivije.

Nažalost ovaj proces ponovnog predstavljanja superjunaka publici koja nije videla prethodne filmove je donekle umanjila kvalitet prvih 45 minuta filma. Iako što taj period u sebi sadrži veoma dobro odrađene sekvence upoznavanja sa svim junacima i veoma zanimljivim negativcem (Tom Hiddleston, koji je prošle godine sa svojom glumom fantastično oživeo Thor-ovog brata Lokija), glavna priča filma postaje malo zaboravljena i neuverljiva.  Ali kada se taj početni period završi, do kraja filma radnja postaje sve bolja i bolja, vodeći nas do neverovatno zanimljive završnice u kojoj će kvalitet akcije i maštovito zamišljenih borbi definitivno zadovoljiti skoro svakog gledaoca željnog superherojskih okršaja  (a i tokom celog filma možete uživati u odličnim međusobnim borbama skoro svakog člana tima).

Prosto je neverovatno da je režiser uspeo ne samo da prikaže svakog superjunaka u jednako jakom svetlu, već je uspeo da sa njima napravi momente koji će biti više zapamćeni nego njihove avanture u zasebnim filmovima. U ovom filmu Iron Man je imao svoj najbolji momenat, Captain America je uradio svoj najbolji borbeni potez, Thor je imao svoju najbolju komičnu sekciju, ljudski par Black Widow/Hawkeye su predstavljeni kao veoma kompetentni članovi tima, a Mark Ruffalo-ov Hulk bez ikakve sumnje predstavlja najbolju reinkarnaciju ovog lika koja je prikazana na velikom ekranu. Njegovo fantastično prikazivanje pomalo stidljivog ali veoma pametnog Bruce Bannera i neverovatno nasilnog ali veoma zabavnog Hulka savršeno opisuju ovog poznatog stripskog junaka. Totalno neočekivano, on je od sebe uspeo da napravi pravi superjunaka koji će biti ubedljivo najviše zapamćen kada se bioskopska svetla upale i kada izađete iz sale.

Ono što Joss Whedona odvaja od mnogih modernih režisera i scenarista je njegov neverovatni osećaj za tajming i suptilnu komediju. Tokom celog filma moći ćete uživati u odličnim prepirkama između likova, zanimljive reference na popularnu kulturu su totalno prirodno ubačene u obične razgovore (video igre, filmovi i sl), često i u sred „ozbiljnih“ dramskih sekcija. Kada to uparite sa jednostavnom ali zadovoljavajućom pričom, karakterima koji vas svojom harizmom  prosto teraju da brinete o njima, fantastičnim vizuelnim efektima, odličnim akcionim scenama i poštovanju stripske istorije, finalni rezultat je film koji će vas zabaviti kao nijedan drugi superherojski film do sada.

Sama činjenica da su Marvel i Dizni uspeli da pod svoj krov udome ove superjunake predstavlja jedno od najvećih Holivudskih uspeha svih vremena, a fantastičan i nadasve 100% ZABAVAN film koji je Joss Whedon uspeo da sklopi predstavlja neopisiv dar svim poštovaocima sveta stripa kao i filmskim gledaocima koji će sigurno ceniti ovaj nesvakidašnji projekat.

A ako je sudeći po sekvenci koja se tradicionalno odigrala posle odjavne špice, velike avanture Marvelovih superjunaka tek počinju!

(Napomena: Domaći bioskopi u Srbiji imaju u ponudi i 2D i 3D verziju filma. 3D verzija je urađena preko konverzije, ali rezultat je više nego dobar. Ako vam ne smeta malo tamnija slika i skuplja karta, gledanje filma u 3D-u može itekako poboljšati ugođaj, pogotovo pred kraj.)

 

Komentari: