The Crazies

Čini se da je još od fantastičnog DAWN OF THE DEAD iz 2004, Holivud uspeo da učini nešto nezamislivo: pronađe recept kako da pravi uspešne, ali ujedno i solidno kvalitetne nove verzije starih horora.

THE CRAZIES je novo pričanje priče o malom selu u ruralnoj Ajovi u kom, bez ikakvog razloga, ljudi odjednom počnu da se ponašaju čudno. Dejvid, lokalni šerif, sumnja da se nešto mnogo veće dešava, a kada pronađe vojni avion koji se srušio u obližnjoj močvari, a čiji pad niko nije prijavio, postaje jasno da je situacija vrlo ozbiljna.

Tada, međutim, vojska zatvara kompletnu oblast i počinje da kupi ljude sa ulica, a misterija za šerifa i njegove bližnje odjednom postaje bitka za goli život.

Uz osetljiv šmek sličnih, zombi-apokalipsa filmova, pre svega 28 WEEKS LATER, THE CRAZIES je bazičan horor preživljavanja. Priča ne optereću sa uzrocima zaraze ili njenom pozadinom, već nas stavlja rame uz rame sa glavnim likovima. Uz njih, pratimo sve užase kroz koje prolaze.

U filmu, postoje dve pretnje: zaraženi ljudi, koji se ponašaju kao zombiji, ali nemaju problem da koriste oružje i oruđe zarad ubijanja, ali i vojne snage, koji bez previše ustezanja otvaraju vatru.

Najveća mana filma jeste način na koji se igra sa njima. Dok su susreti sa vojskom relativno nepredvidivi, svaki susret za ludacima je identičan: grupa junaka dolazi na nepoznato mesto, nadajući se da je sigurno, nakon čega se ispostavi da nije. Ovakav repetativni recept ubrzo počinje da zamara.

Osim ovog propusta, film je gledljiv horor koji stoji iznad proseka žanra. Međutim, kada se poredi sa prethodno spomenutim 28 WEEKS LATER, koji priča gotovo identičnu priču, THE CRAZIES gubi na gotovo svakom frontu.

Komentari: