The day the Earth stood still

Nije lako biti negativan pri susretu sa umetičkim delom koje prosto traži da bude ismevano van svih granica. Gledanje filma THE DAY THE EARTH STOOD STILL slično je trenutku kada novi đak uđe u razred – đak koji je debeo, klempav i nosi naočare.

Čak i da ste majka Tereza, ne bi mogli da propustite ovako sočnu priliku.

Da se ovaj film samo malo manje ozbiljno shvatao, mogao bi da prođe kao parodija. Isto bi važilo da se shvata mnogo, mnogo ozbiljnijie.
Ovako, imamo priču o svetlećoj kugli koja se nalazi na direktnom ”sudarnom” kursu sa Zemljom, a vlada SAD sakuplja sve naučnike u veliku halu i saopštava im ovu situaciju samo sedamdesetak minuta pre udara. Naučnici proizvode kolektivni uzdah, nakon čega počinju da se mole.

Ali, kugla je zapravo već pravi svemirski brod. Unutar njega, nalazi se vanzemaljaca Klaatu (sa dva a, kao Aaron) i njegov ogromni svemirski Ken, koji se zove Gort. Na žalost, Klaatu nije došao da obavesti građane da će Zemlja biti uništena zbog gradnje međuzvezdanog auto-puta, nego nešto mnogo zamornije i/ili smešnije.
Gort je tu da, ukoliko bude potrebno, besomučno uništava.

Ovo ostvarenje može da se pohvali svim klišeima naučne fantastike nastale sredinom prošlog veka (što je realtivno u redu, pošto je ovo rimejk): glupi vojnici koji bi zapucali i po staroj baki, prepotentni državnici, zabrinute majke, slatka dečica i blentavi vanzemaljci koji ne znaju ništa o prirodi čoveka. Da je film ostao na njima, stvari bi bile mnogo bolje, ali mladi Skot Derikson nije mogao a da ne utrpa neke moderne žvake: zaštita životne sredine, trenutni ratovi i druge nepotrebne stvari.

Sa tehničke strane, film je ušminkan, ali ne spektakularno. I naravno, Kiano Rivs je ponovo pokazao da nije u stanju da glumi gotovo svaku zamislivu ulogu, što uključuje i vanzemaljca bez facijalne ekspresije. Kada pogledam koliko je jednostavno i efektno Džejms Kavizel pretstavio svog lika u filmu OUTLANDER, nisam siguran zašto Rivs nije mogao sa ovom ulogom da napravio ono što je Švarceneger sa Terminatorom.

Možda mu zvezde (opet) nisu bile naklonjene, iako ne pomaže previše činjenica da u filmu njegova partnerka, žena koju tumači Dženifer Koneli, takođe deluje kao aseksualni vanzemaljac.

Ukoliko volite naučnu fantastiku, ovo treba da bude na ček-listi, ukoliko možete da uživate u nenamernom humoru koji obiluje u ovom ostvarenju.

Komentari: