The Walking Dead

Za građane Srbije, a verujem i regiona, gledanje stranih, pre svega američkih serija zahtevalo je piratske metode. Postoje naznake da se ovo menja, i to na bolje.

Za razliku od filmova, gde je opcija odlaska u bioskop ili kupovine legalnog DVD nosača postala standard u poslednjih desetak godina, televizijske serije bile su nedostupne za sve čudake koji su želeli da plaćaju ono što koriste.
Jedina mogućnost bilo je čekanje da neka od stanica u regionu kupi prava i počne da emituje, ali te akcije su retko padale u prvim sezonama. Naravo, uz internet, ko želi da čeka da Zapad i Istok pogledaju kompletnu prvu i polovinu druge sezone, pre nego što isti TV plodovi padnu i u naša regionalna krila?

Zbog toga je serija OKRUŽEN MRTVIMA tako neobična – samo jedan dan nakon premijere u SAD, ova horor TV priča pojavila se i na kablovskom FOX Crime kanalu. Još čudnije, u gradovima Srbije pojavili su se bilbordi koji reklamiraju istu. Kompanija AMC, u saradnji sa Fox International Channels ušla je u veoma ozbiljnu promociju – razlozi su razumljivi – glavni čovek iza nje je Frenk Darabont, režiser koji je svetu dao verovatno najbolje adaptacije dela Stivena Kinga.

Ozbiljnost koja je ušla u pisanje i produkciju vidljiva je od samog početka: pomalno banalna i prežvakana priča o zombi apokalipsi napisana je i snimljena vrlo trezveno. Kamera je mirna, fotografija sjajna, a priča fokusirana na pojedince. Nakon gledanja prve epizode, može se reći da OKRUŽEN MRTVIMA u najmanju ruku obećava. Još bitnije, izgleda kao žanrovsko delo koje je usmereno ka široj publici. Koliko god to zvučalo paradoksalno, takvi TV koncepti su često dali najznačajnije rezultate.

Prva epizoda puštena je na FOX Crime kanalu u ponedeljak, 1. novembra, u 22:20. Uključite se sledeći put u isto vreme i pomozite tom prljavom globalnom kapitalizmu.

Ko zna, možda nam donese još neke serije, pa nećemo morati da ih skidamo.

Komentari: