Thor

U svom filmskom komšiluku, THOR predstavlja relativno dobrog, novog stanara.

Od prvog minuta, jasne su jače strane ovog filma. Prostor da se predstavi Asgard i njegovi moćni stanovnici očigledno su motivisali kostimografe, dizajnere scenografija i druge vizuelne umetnike.
Stvari kao što su most duge (ne onaj u Novom Sadu), pogled na noćno nebo Asgarda i zaleđena zemlja ledeni džinova izgledaju veoma upečatljivo. Možemo samo da pretpostavimo koliko bi akcione sekvence izgledale dobro u 3D, i zahvalimo domaćim filmskim distributerima što nisu uvezli film u ovom obliku.

Režiser Kenet Brana je veliko ime, i bitnije, jedno koje se obično ne dovodi u vezu sa ovakvom vrstom filmova. Zbog toga, nije bio problem privući glumce kao što su Entoni Hopkins ili fantastični Idris Elba. Relativno nepoznat australijski glumac koji tumači glavnog lika, Kris Hemsvort, ne zaostaje za ostatkom ekipe, i daje Tora koji je baš kakav treba da bude: samouveren, tvrdoglav, ponosan i jezivo egocentričan, ali sposoban za ljudskost, kao i šarmantan, tupav humor.
Naravno, Hemsvortu nije ni odmoglo 80 kilograma mišićne mase.

Ovaj letnji hit ima dva problema, i oba imaju veze sa Natali Portman.

Prvi predstavljaju delovi ostvarenja koji se dešavaju na Zemlji, u sadašnjosti, gde Tora njegov razočaran Sve-otac Odin progna. Tamo, on naleće na grupu astronoma, među kojima se nalazi i Džejn Foster. Odmah, varnice lete između njih dvoje, a Džejn, koju tumači neadekvatno lepa, zgodna i sređena Natali Portman, želi da sa Torom ide do 1, 2, 3. i verovatno 4. baze. Na žalost, njeno tumačenje smušene naučnice uverljivo je u istoj meri kao i konstatacija da ju muškarci ne primećuju. Zapravo, ovo toliko štrči da se šminkerska sekcija nije ni potrudila da joj bar napravi lošu frizuru ili nabaci ogromne naočare.

Ali, ovo je svet stripa, pa se pogrešno izabrano ime može opravdati naivnošću kompletnog zapleta.
Drugi problem tiče se samih delova filma gde se Natali Portman pojavljuje. U odnosu na delove u magičnim kraljevstvima, oni su spori i pomalo dosadnjikavi.
Srećom, ni jedan od problema nije dovoljno velik da upropasti gledanje.

THOR govori o nordijskom božanstvu koje uglavnom vrti veliki čekić i razbija stvari oko sebe. Od početka do kraja, film ovo radi sasvim korektno, posebno na početku i na kraju.

Komentari: