Tropska Oluja (Tropic Thunder)

Ben Stiler je očigledno pravičan čovek. Iako je režiser, ko-producent, ko-scenarista i glavni glumac ovog filma, ipak nije sebe stavio u prvi plan.

Kao i u samoj priči, Benova uloga je samo jedna od više glavnih, među kojima su Robert Dauni Junior, Džek Blek i nekoliko drugih glumaca.
Zajedno, oni rade kao pravi tim, svako sa svojim pristupom komediji, stvarajući tako zaista upečatljivo ostvarenje.

Da bi u potpunosti uživali u svim šalama koje ovaj film servira, morate da budete fanovi velikih filmova vijetnamske ere kao što su PLATOON i APOCALYPSE NOW.

Pored njih, ostvarenje ismeva i celokupnu holivudsku industriju, pre svega kroz lika Les Grosmana, u tumačenju Toma Kruza, glavnog producenta ”najvećeg ratnog filma” koji ekipa glavnih likova pokušava da snimi u Vijatnamu.

Budući da stvaranje filma ne teče po planu, režiser i ogorčeni veteran po čijoj knjizi je napisan scenario dolaze na ideju da prebace glumce u duboku prašumu da bi stvorili što verodostojniju atmosferu. Problem je što se tamo, pored njih, nalazi i baza krijumčara heroina.

U džungli, stvarnost se meša sa priglupom odsutnošću i taštinom glumaca dok polako upadaju u pravi, minijaturni rat.

Veoma je lepo kada se novac i talenat poklope.
TROPIC THUNDER, donosi odličnu kameru, rok numere iz perioda (među kojima i genijalna pesma Roling Stonsa ”Sympathy for the devil”), eksplozije i akciju; međutim, sve to samo dodatno pojačava zabavni faktor glavnih glavnih likova: Stilera, Bleka i Daunija.

Kroz njihovu hemiju, kao i interakciji sa drugim likovima (pre svega mislim na iznenađujuće dobrog Džej Barušel) nalazi se prava dobitna kombinacija.

Ovo je recept za uspešnu visokobudžetnu komediju na temu rata u Vijetnamu – RAMBO 4 pomešan sa FORGETTING SARAH MARSHALL.

Komentari: